3 zásady jak ochránit případně zachránit svá počítačová data

15. duben 2015

Cenné vzpomínky ve formě fotografií, ale také důležité dokumenty, smlouvy, všichni něco takového doma máme a v dnešní době to běžně uchováváme v počítači, formou dat. Možná, i vy už jste ale zažili to zděšení, kdy chcete soubor otevřít a ono to nejde! Data jsou nenávratně pryč. Jak se těmto infarktovým stavům pokud možno vyhnout? Moderátorka Pavla Kindernayová o tom hovořila s IT specialistou Jaroslavem Marešem.

1. Zajistit ochranu počítače

Měli bychom pamatovat na 3 důležité věci - firewall, antitivirus a aktualizace.

„Nejlepší ochrannou před hackery je, nepočínat si na počítači zbrkle a vědět, co dělám. Pro každý počítač je důležitý firewall, který ohlídá, co jde z počítače ven a co přichází. A potom je to antivirus, pokud používáte operační systém Windows, tak je to velmi nutné. Když máte operační systém Apple a Linux, tak mít antivirus nemusíte. Jinak neklikejte na nic, na co nemusíte a čemu nerozumíte,“ radí novinář specializující se na IT problematiku Jaroslav Mareš.

2. Zálohovat, zálohovat, zálohovat

Ikony Like a Dislike na sociálních sítích

Ke známým externím zařízením, na která se dají data ukládat, patří flashky, přenosné hard disky nebo DVD. Jak nám ale řekl IT specialista Jaroslav Mareš, nejbezpečnějším úložištěm je takzvaný CLOUD. To znamená, že data si zálohujeme přímo na internetu.

Pokud jich nemáme moc, tak je služba i zdarma.

"Já sám to používám, protože se pohybuji mezi několika počítači a funguje to výborně, v tom smyslu, že člověk má svou složku, která se mu zálohuje a zároveň se mu tzv. synchronizuje! Takže když uděláte úpravu na nějakém souboru, tak se automaticky nahraje na server. Kdykoli se k tomu souboru mohu vrátit a podívat se, jestli jsem někde neudělal chybu a zkontrolovat si to po sobě“, dodává Jaroslav Mareš.

Stačí si to vygooglovat. Zadat do vyhledávače cloudová úložiště a vybrat si, případně se poradit se známými, se kterými úložišti jsou spokojeni.

3. Nepropadat panice, při smazání postupovat s rozmyslem

Pokud si něco omylem smažeme, soubor z disku nezmizí. Pokud nezačneme zapisovat na disk další data, soubory jsou obnovitelné.

„Jestli jsem si již vše smazal, tak si můžeme stáhnout software z internetu pro obnovu dat. Po případě se obrátit na specializovanou firmu. Pokud je disk fyzicky poškozený, tak se nedá obnovit úplně všechno ,ale alespoň nějaká část, která obvykle jde", říká Jaroslav Mareš.

Lidé velmi špatně chrání svá elektronická data. Hackeři přitom neútočí jen na velké podniky, stále častěji se zaměřují na jednotlivce. Většina lidí ani netuší, jak snadno může přijít o informace a údaje, které má nejen v počítači, ale třeba i v mobilu.

email, e-mail, pošta, internet

Stačí několikrát kliknout do klávesnice a firma tisíce kilometrů daleko může mít obrovský problém.

Téměř každý, kdo má chytrý mobil nebo laptop, se někdy ve městě připojuje k neznámé síti. Zatímco si čtete třeba elektronickou poštu, hacker se může dostat k vašim pracovním nebo soukromým údajům, které se dají zneužít.

Dnešní hackeři nemusí být žádní počítačoví odborníci. Detailní návod, jak ukrást heslo k internetovému bankovnictví, si každý najde na webu. Může být kdekoli - stačí mu jen přístup na internet.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.