Zoologové počítali v podzemí pohraniční tvrze Hanička v Orlických horách netopýry

18. březen 2013

Podzemí pohraniční tvrze Hanička v Orlických horách včera procházela skupina zoologů z Agentury ochrany přírody. Právě podzemí desítky metrů pod povrchem země nabízí ideální zimoviště netopýrům. A právě měsíce, kdy tito chránění savci hybernují, jsou ideální příležitostí pro jejich počítání.

Netopýři v zimě hibernují. Najdou si úkryt například v podzemní štole, dutém stromu, nebo ve sklepě. Výrazně se jim zpomalí dech a tep a sníží tělesná teplota.

Netopýr se nehýbe, nevydává žádnou energii a k přežití pětiměsíčního půstu mu stačí čerpat energii z podkožního tuku nastřádaného během léta a časného podzimu.

„Většina druhů netopýrů potřebuje teplotu mezi 2 a 10 stupni Celsia. A právě podzemí pevnosti Hanička jim poskytuje stabilní teplotu a dobrý úkryt,“ vysvětluje zooložka Agentury ochrany přírody Blanka Mikátová, která se na tyto vzácné savce specializuje.

V Česku žije kolem 15 druhů netopýrů. V podzemí pohraniční pevnosti jich objevili zoologové 9. „Našli jsem tady netopýra severního, ušatého a černého,“ říká zoolog Václav Pavel. Sčítání se dělá pravidelně v celé zemi.

Zoologové počítali v podzemí pohraniční tvrze Hanička netopýry.

„Sčítání netopýrů je důležité, každou zimu probíhá na několika stech zimovištích a z toho velkého počtu se dají zjistit trendy u jednotlivých druhů. U některých druhů populace stoupá, u jiných klesá,“ dodává Blanka Mikátová.

Sčítání provádí odborníci šetrně, na netopýra se jen posvítí baterkou a nijak se s ním nemanipulují. Každé vyrušení tyto létající savce velmi oslabuje a může způsobit, že nepřežijí zimu.

Spustit audio