ZOO Dvůr Králové je nejnavštěvovanějším cílem turistů v Královéhradeckém kraji

8. červenec 2015

Královédvorská ZOO předložila Radě Královéhradeckého kraje svůj závěrečný účet za rok 2014, který skončil v černých číslech. Zahrada vykázala za rok 2014 zisk ve výši 680 tisíc korun, přičemž náklady na její provoz dosáhly částky 158,5 milionu korun. Za Afrikou přijelo do Dvora Králové nad Labem loni 464 tisíc návštěvníků a zoologická zahrada se tak stala nejnavštěvovanějším turistickým cílem Královéhradeckého kraje.

Hospodaření zoologické zahrady se velmi významně zlepšilo. Finanční plán na rok 2014 vycházel z předpokladu, že se podaří zvýšit návštěvnost.

Čtěte také

"ZOO předložila svou účetní uzávěrku s přebytkem 680 tisíc korun, které budou převedeny do rezervního fondu společnosti," řekl po jednání Rady hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

O bilanční činnosti Zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem hovořila s vedoucím komunikace a mezinárodních projektů Janem Stejskalem reportérka Dana Voňková.

Od počátku roku 2014 se návštěvnost vyvíjela velice dobře

Už za první pololetí navštívilo zahradu téměř 158 tisíc lidí, což bylo o 41 tisíc návštěvníků více než v předcházejícím roce. Tento vývoj pokračoval i během druhého pololetí a celková návštěvnost za rok 2014 byla 464 165 návštěvníků, tedy o 55 807 návštěvníků vyšší než v předcházejícím roce, tj. nárůst 13,7 %.

Lví Safari v ZOO Dvůr Králové nad Labem

„Zoologická zahrada ve Dvoře Králové se díky loňské rekordní návštěvnosti stala podle agentury CzechTourism nejnavštěvovanějším turistickým cílem kraje a dostala se také do žebříčku třiceti nejnavštěvovanějších míst v celé České republice, kde je na 11. místě a jako jediný zástupce z Královéhradeckého kraje," dodal hejtman Franc.

Zoologická zahrada utržila v loňském roce za prodej služeb 89 milionů korun, z toho největší položku téměř 55 milionů korun tvořil prodej vstupného. Další zisk plynul z tržeb za prodej zboží nebo zvířat. Náklady na provoz za rok 2014 představovaly bez DPH částku 158,5 milionu korun.

Královéhradecký kraj poskytnul ZOO provozní dotaci 47 milionů korun, v letošním roce je to pak o milion více.

V průběhu roku 2014 byly realizovány investiční akce v celkovém rozsahu více než 12 milionů korun. Největší položkou byla investiční akce „Lví safari", na kterou byla v průběhu roku 2014 vynaložena částka přes 7 milionů korun.

Třemi miliony přispěl i Královéhradecký kraj, stejnou částkou poskytl také letos. Celkové náklady na vybudování Lvího safari jsou asi 18 milionů korun.

Safari v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Mezi další investiční akce patřilo například zastřešení vyhlídky na lávce přes výběh V., rozšíření výběhu nosorožců, výběh pro žirafy síťované nebo domeček pro želvy.

V letošním roce by chtěla ZOO Dvůr Králové překročit hranici 500 tisíc návštěvníků

„Start letošní sezóny je pozvolnější, než v loňském roce. Od začátku roku navštívilo zahradu 145 tisíc lidí, což je v porovnání s loňským rokem asi o 12,5 tisíce návštěvníků méně. Věříme ale, že nejen díky novému Lvímu safari, ale například i díky velkému festivalu Africa Live, který připravujeme na červenec, si návštěvníci cestu do ZOO najdou," řekl ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas.


Zvětšit mapu
autoři: DV , GOT
Spustit audio