Žně mají archeologové na trase dálnice D11. Za pár týdnů odhalili řadu unikátních nálezů

6. červen 2017

Archeologové kopou na trase budoucí dálnice D11 z Hradce Králové směrem na Polsko jen pár týdnů. Už teď se ale dá říct, že se naplnila jejich očekávání. Předpokládali totiž, že lokalita nedaleko Labe s úrodnou půdou, bude na nálezy mimořádně bohatá. První výsledky průzkumu to jen potvrdily.

Archeologové našli už za prvních pár týdnů stovky nebo spíš tisíce úlomků keramiky, zdokumentovali pravěká osídlení a na jednom úseku objevili i pohřebiště takzvaných skrčenců ze starší doby bronzové.

Další četné objevy je zřejmě ještě čekají, protože průzkum pokračuje poměrně pomalu. Vedoucí archeolog jednoho ze zkoumaných úseků Daniel Štolc vysvětlil proč: „My to kopeme takto na čtverce, abychom měli co nejvíc zdokumentovaných řezů a ty nálezy byly co nejpřesněji zaměřeny. Ještě se to zaměřuje po vrstvičkách 15 centimetrů, protože pro nás je velmi důležité, kde ten samotný nález byl."

Čtěte také

Je to jedinečná sonda do krajiny, která nám tady ukazuje, jak se osídlení utvářelo. Petr Juřina, Archaia, o.p.s.

Důkladnost je nezbytná, lokalita je pro archeology unikátní například svou plochou. Podle ředitele jedné z archeologických společností Petra Juřiny jde o jedinečnou sondu do krajiny: „Poslední taková velká sonda byla položena v souvislosti se stavbou železnic,, čili někdy v 19. století. A po dobudování dálnice se třeba zase další desetiletí, nebo i staletí, nebude opakovat. Nejsou důležité ty jednotlivosti, ale to zasazení do celku. Je to vlastně jedinečná sonda do krajiny, která nám tady ukazuje, jak se to osídlení utvářelo. A i když jsou to třeba kultury, období a objekty známé i z jiných míst, tak tady jsou zajímavé z toho hlediska, že je máme odkryté v obrovské ploše. Takže z toho můžeme vyvozovat i nějaké statistické závěry. A také je tady máme doloženy v mimořádné kvalitě."

Na průzkumu lokality spolupracují tři společnosti

Jejich vzájemná komunikace a spolupráce je podle Radomíra Tichého z hradecké univerzity mimořádně důležitá, stejně jako pomoc studentů a brigádníků. Ne všichni se ale na tuto práci hodí, usmívá se Radomír Tichý: „My jsme dnes už tak fixovaní na počítače, že lidé jsou rozděleni na ty, kteří to v terénu vydrží a na ty, kteří ne. Takže ne všichni."


Ti, kteří ale výběrem prošli, se opravdu nezastaví. A to i proto, aby dálnice stála včas a podle plánu. Práci archeologů respektuje i ředitel hradeckého Ředitelství silnic a dálnic Marek Novotný: „Těmto věcem musí ustoupit i ten moderní novodobý úprk někam a plnění termínů. Je to prostě něco úžasného. Oni sami, vzhledem na rozsah těch prací a vůbec to skryté území, jsou z toho také nadšeni, i když je to pro ně obrovské zatížení. Tak si budeme všichni přát, aby jim drželo palce počasí a aby se podařilo splnit všechny termíny. A všechny tři strany, jak zhotovitelé, tak investoři i archeologové, byli na závěr spokojeni."

Dodejme, že dálnice D11 by až do Polska měla být kompletně dokončena v roce 2024.

Archeologický průzkum dálnice D11
autor: lcz
Spustit audio