Žloutek je plný vitamínu D. Rozšlehejte ho s cukrem, koláčům tak dodáte lesk a krásnou barvu

10. listopad 2023

Žloutek je jednou z mála potravin, která přirozeně obsahuje vitamin D – nalézt ho můžete v mléce, sardinkách, tresčích játrech a má ho i losos. Barvu žloutku ovlivňuje množství karotenů ve stravě drůbeže.

Máte-li rádi tekutý žloutek a vajíčka naměkko, vařte je, až mají pokojovou teplotu. A to pouhé 4 minuty! Vždy je vložte do vroucí vody.

Žloutek se hodí i při přípravě štrúdlu nebo koláčů, ty před pečením potřete žloutkem, který jste rozšlehali s trochou cukru. Upečené kousky budou mít výraznou barvu a budou k nakousnutí.

Na závěr ještě tip na obalování masa: z bílků ušleháte sníh, až poté vmícháte žloutek, špetku soli, pepře a kari. V tomto těstíčku obalte vepřové nebo kuřecí plátky a ihned smažte. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.