Žloutek je plný vitamínu D. Rozšlehejte ho s cukrem, koláčům tak dodáte lesk a krásnou barvu

10. listopad 2023

Žloutek je jednou z mála potravin, která přirozeně obsahuje vitamin D – nalézt ho můžete v mléce, sardinkách, tresčích játrech a má ho i losos. Barvu žloutku ovlivňuje množství karotenů ve stravě drůbeže.

Máte-li rádi tekutý žloutek a vajíčka naměkko, vařte je, až mají pokojovou teplotu. A to pouhé 4 minuty! Vždy je vložte do vroucí vody.

Žloutek se hodí i při přípravě štrúdlu nebo koláčů, ty před pečením potřete žloutkem, který jste rozšlehali s trochou cukru. Upečené kousky budou mít výraznou barvu a budou k nakousnutí.

Na závěr ještě tip na obalování masa: z bílků ušleháte sníh, až poté vmícháte žloutek, špetku soli, pepře a kari. V tomto těstíčku obalte vepřové nebo kuřecí plátky a ihned smažte. 

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.