Zemědělci bojují se suchem. Na Hradecku klesla úroda jahod o 50 procent

30. červen 2017

Farmáře trápí sucho na několika místech v České republice. Podle ministerstva zemědělství je aktuálně postiženo 11 okresů. Největší problémy mají na jižní Moravě a ve středních Čechách. Situace není ideální ani na Hradecku.

Například v Agrodružstvu ve Lhotě pod Libčany zemědělci pěstují obiloviny, kukuřici, cukrovou řepu, brambory nebo čekanku. Podle ředitele družstva Pavla Veselého předchozí dva suché roky úplně zvrátily bilanci spodní vody.

Úroda jahod jim letos klesla až o 50 procent. Nedaleké písníky, ze kterých dříve čerpali vodu, totiž vyschly. Začali proto se speciálním systémem závlahy. Část problémů se vyřešila ve čtvrtek minulý týden, kdy zapršelo.

Čtěte také

"Déšť nám vytrhl trn z paty minimálně na nějakých 10 dní. Obiloviny a řepka mají situaci do žní možná vyřešenou. Máme tady ale poměrně hodně hektarů kukuřice, kde se stále hraje o to, jestli bude mít 1 metr nebo 3 metry," vypočítává ředitel agrodružstva Pavel Veselý.

Kvůli suchému létu schne obilí

V Plotišti nad Labem na okraji Hradce Králové pěstuje zemědělec Miroslav Hak zeleninu a brambory. Sucho zatím zvládá. Každoročně se totiž snaží být předem připravený. "Máme zavlažovací systémy, kapénkové závlahy a pásové zavlažovače. Na našem podniku se sucho zatím nijak nepodepisuje," ujišťuje zemědělec Miroslav Hak.

Situaci by mohlo vylepšit počasí. Podle meteorologů klesnou v následujících 3 týdnech teplotní průměry na 23 až 24 stupňů. Mělo by také víc pršet.

Spustit audio