Zdravými ledvinami proteče denně přibližně 1 500 litrů krve. Jak poznáme, že něco není v pořádku?

9. září 2020

Bolí ledviny? Jaké jsou nejčastější příčiny jejich selhání? Jaké jsou rizikové skupiny? Jak lze selhání tohoto orgánu odhalit a jaká je nejvhodnější prevence? Kdy se řeší selhání ledvin dialýzou a kdy transplantací? Jak je to s pitným režimem, kolik tekutin denně je pro zdravého člověka akorát?

MUDr. Roman Štilec, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Pardubicích MUDr. Roman Štilec, Ph.D. hovoří v naší radioporadně.

Čtěte také

Ledviny v podstatě shromažďují moč a vylučují ji močovými cestami. Spolu s močí odcházejí ledvinami z těla nadbytečná voda a toxiny z metabolických procesů, podobně jako při průchodu filtrem. Ledviny navíc zabraňují nadměrnému okyselení krve.

Rovněž produkují hormony a hrají tak důležitou roli v regulaci krevního tlaku. Hormony pocházející z ledvin řídí tvorbu krvinek v kostní dřeni. Ledviny také ovlivňují množství vápníku v krvi a tvorbu vitaminu D. Ten je nutný k mineralizaci kostí, která jim zaručuje stabilitu.

Co způsobuje chronické onemocnění ledvin?

Chronické onemocnění ledvin (CKD) je dlouhý a obvykle pomalý proces, v jehož průběhu ledviny postupně ztrácejí svou funkci. Zpočátku si ani nemusíte všimnout, že jste nemocní. Časné příznaky chronického onemocnění ledvin mohou být sotva patrné, nemusíte je ani zaznamenat.

Čtěte také

Diagnóza selhání ledvin se obvykle stanovuje na základě krevních testů. S jejich pomocí lze zjistit, kolik krve každou minutu proteče glomeruly, drobnými filtry v ledvinách, které odstraňují z krve odpadní látky.

Chronická forma onemocnění je trvalé poškození ledvin způsobené například cukrovkou, vysokým krevním tlakem, různými infekcemi ledvinové tkáně a nadměrným užíváním některých léků, které mohou dlouhodobě funkci ledvin narušovat.

Jaké změny životního stylu mohou pomoci?

Rozvoj chronického onemocnění ledvin lze kromě různých léčebných metod omezit také změnou životního stylu.

Kontrolujte si vysoký krevní tlak a hladinu krevního cukru.
Jezte zdravě. Jezte především potraviny s nižším obsahem bílkovin a soli.
Zhubněte.
Začněte se hýbat. Alespoň třikrát 30 minut aerobního cvičení týdně.
Přestaňte kouřit.
Vyhněte se některým analgetikům.
Vždy se ale řiďte pokyny svého lékaře a poraďte se s ním.

Pokud potřebujete dialýzu, můžete mít možnost vybrat si, kde bude léčba probíhat. Řada pacientů je schopna léčbu začlenit do svého každodenního života doma, zatímco jiní upřednostňují ošetření v dialyzačním středisku.

Hemodialyzační léčba

Hemodialýza je metoda léčby, kdy se krev filtruje mimo tělo v dialyzačním přístroji. Při hemodialýze se krev odebírá z cévy a prochází syntetickým filtrem, který se nazývá dialyzátor. V dialyzátoru se krev očistí a poté se vrátí do těla pacienta. Dialyzátor se proto někdy nazývá „umělou ledvinou".

Jana Kudyvejsová a MUDr. Roman Štilec, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Hemodialýza se většinou provádí po dobu minimálně čtyř hodin třikrát týdně, obvykle v dialyzačním středisku. Alternativou dialyzační léčby ve středisku je léčba v domácím prostředí.

MUDr. Roman Štilec, Ph.D. v naší radioporadně. Celý rozhovor je k dispozici v audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.