Závin z těsta kynutého pod vodou. Prvorepubliková vychytávka

V současnosti nepříliš známý recept, ale ve své době velmi oblíbený. Jde o těsto, ze kterého se připravovalo mnoho, jednak sladkých zákusků či drobného pečiva, například jsou známé podvodnice, ale daly se z něho připravit i záviny slané nebo tyčinky k pivu či vínu.

Ingredience
  • 300 g polohrubé mouky
  • 20 g droždí
  • 2 KL cukru
  • 100 g másla nebo rostlinného tuku
  • 1 vejce
  • trochu mléka
  • sůl
  • rozehřáté máslo na potření
  • na náplň: jablka, mletá skořice, rozinky, ořechy, cukr, na posypání: moučkový nebo vanilkový cukr

Droždí rozdrobíme do mísy, posypeme cukrem a vařečkou třeme, dokud se droždí nerozpustí. Pak přidáme několik lžic vlažného mléka, mouku, rozpuštěný vlahý tuk, vejce, sůl a vypracujeme tuhé těsto.

Z hotového těsta vytvoříme bochánek, který vložíme do studené vody a necháme cca půl hodiny kynout. Vody dáme tolik, aby bylo těsto celé potopené. Jakmile vyplave nahoru, vyndáme ho a osušíme, stačí papírovou utěrkou.

Bochánek rozdělíme na dva nebo tři stejné díly. Z každého vyválíme plát o síle cca 3 – 4 mm, střed poklademe oloupanými, nastrouhanými jablky, podle chuti event. posypeme cukrem, mletou skořicí, poházíme rozinkami a jádry ořechů.

Těsto zavineme a hotové záviny přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem.

Pečeme ve vyhřáté troubě při cca 160°C do zlatavého zabarvení. Během pečení záviny potíráme rozehřátým máslem.

Upečené záviny necháme vychladnout, pak je nakrájíme a posypeme moučkovým nebo vanilkovým cukrem.

autor: iko