Hovězí maso po burgundsku. Delší příprava, ale luxusní pokrm
Doba přípravy je sice dlouhá, ale nutno říci, že tu největší práci za nás udělá trouba a my si v klidu rozmyslíme, jakou přílohu si připravíme. Nezapomeňte si k vynikajícímu jídlu nalít dobré červené víno.
- cca 1 kg hovězího masa - loupaná plec
- 5 lžic oleje
- 2 cibule
- 2 velké mrkve
- ½ středně velkého celeru
- 100 g slaniny
- 3 stroužky česneku
- 1 větší snítka rozmarýnu, 2 bobkové listy
- 100 g rajčatového protlaku
- 400 ml červeného vína
- voda
- sůl, mletý pepř
- 200 g na másle opečených malých cibulek
- 100 g malých žampiónů (čerstvých nebo sterilovaných)
- na zjemnění cca 50 g čerstvého másla
Maso nakrájíme na větší kostky, slaninu na nudličky. V nádobě rozehřejeme olej a zprudka v něm ze všech stran maso opečeme. Opečené vyjmeme, do výpeku dáme nakrájenou slaninu a krátce ji opečeme. Poté přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer a společně orestujeme. Po krátkém restování přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, rozmarýn, bobkový list, mírně osolené opečené maso, zalijeme vínem a trochou vody, přikryjeme poklicí nebo alobalem a v předehřáté troubě pečeme cca 3 hodiny při 130°C. Doba pečení je závislá na druhu a vyzrálosti masa a na typu trouby. Každou hodinu maso kontrolujeme, popřípadě podléváme vínem.
Když je maso dokonale měkké, odstraníme koření a omáčku můžeme přecedit nebo zeleninu v ní ponechat, podle hustoty ji lze ještě varem redukovat na požadovanou hustotu.
Na závěr pokrm zjemníme čerstvým máslem, je-li třeba dosolíme a opepříme. Každou porci obložíme na másle opečenými malými cibulkami a taktéž opečenými žampióny.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.