Zatímco se většina památek uložila k zimnímu spánku, na zámku Humprecht v Českém ráji je živo

30. leden 2023 07:58

Rozsáhlá oprava zámku Humprecht v Českém ráji za téměř 50 milionů pokračuje i v zimě a to hlavně uvnitř památky. Dělníci dokončili práce na věži a pokračují v přízemí a v prvním patře. Čeká je ještě úprava omítek a podlah. Pracovníci zámku chtějí začátkem jara stěhovat předměty zpět. 

Čtěte také

Antonín Sláčik tady právě v tuto chvíli obnovuje omítky. „Tady jsou původní, gletované, hlazené a voskované omítky. Jde o unikátní záležitost, která se příliš často nevidí. Je to renesanční technika.“

Má nachystané štafle a v ruce potřebné náčiní. „Jsou tu některá místa, kde ta omítka chybí a musíme ji doplnit. Aby to působilo celistvě.

Venku je poměrně chladno. Ani uvnitř není teplota příliš vysoká. Jak se pracuje v takových podmínkách? „Je to horší, ale paradoxně, pro to vápno je to to nejlepší, co může být. Pěkně pomalu stačí kalcinovat.

Z přízemí jsme se posunuli do prvního patra. „Tady se dělají práce, které je možné zajistit v zimním období. Vyplňují se spáry okolo okenních otvorů, což je důležité, aby zámeček byl trošku zateplený. A hlavně nám nezatékalo dovnitř okny při deštích, vysvětluje kastelánka Dagmar Paměrová.

Čtěte také

Vidíme, že tady mají dělníci i přímotopy. Ty jsou určitě zapotřebí. „Některé ty záležitosti je třeba maličko přitopit. Samozřejmě technologické postupy se musí respektovat.

Dělníci zde také opravují provizorní zábradlí, které tu bylo snad 40 let. „Ano. Dokonce mám pocit, že tady je snad ještě o něco déle.

Téměř hotová už je věžička, nové místo, kam se budou moci návštěvníci zámku podívat. „Moc si přeji, aby to bylo možné už v letošním létě. Aby se návštěvníci mohli podívat na novou lávku, která byla vybudována v tom původním starém kruhu.

Lovecký zámeček Humprecht u Sobotky v Českém ráji
postavil Ital Carlo Lurago v letech 1666 – 1668 pro Humprechta Jana Černína z Chudenic. Unikátní stavba je v podstatě věží elipsovitého půdorysu inspirovaná dobovou italskou architekturou. Interiéry jsou barokní. Pozoruhodný je oválný, šestnáct metrů vysoký hodovní sál v prvním patře, který proslul svou akustikou a mj. se využívá i ke koncertům nebo svatbám. Promluví–li někdo na jednom konci sálu, zvuk se nese až osm vteřin k uchu posluchače, který stojí na druhém konci. Z dřevěného vyhlídkového ochozu jsou daleké výhledy nejen do Českého ráje, ale za dobré viditelnosti mj. i do Českého středohoří a do Krkonoš. Turecký půlměsíc z 19. století na špičce věže propůjčuje zámku exotický nádech.

Kompletní rekonstrukce zámku Humprecht v Českém ráji u Sobotky na Jičínsku by měla skončit letos 19. prosince. Pro veřejnost by se ale zámek mohl částečně otevřít už 1. července.

Spustit audio

Související