Zámek Humprecht v Českém ráji už má přes polovinu nákladné opravy za sebou. Co ho teď ještě čeká?

27. srpen 2022 21:19

Nákladná oprava zámku Humprecht u Sobotky na Jičínsku je za polovinou. Téměř hotova je střecha, po kterou se rýsuje nový návštěvnický okruh. Pracuje se na opravě fasády a ve vnitřních prostorách. Všechny práce mají skončit až v prosinci 2023. Přestože je památka zpřístupněna jen z části, přijíždí prý poměrně hodně turistů.

Čtěte také

„Jeden dětský, jeden normální a jeden seniorský.“ Paní Soňa s manželem a vnukem právě kupují vstupenky na zámek. To, že není zpřístupněný celý, jim prý nevadí. „Je tady hezky, krásná příroda.

Prohlídkový okruh je omezený, ale o to bohatší je výklad.

„Návštěvníci se dostanou do přízemí, kde mohou vidět dvě knihovny a černou kuchyni. Bohužel nejde vystoupat do patra, vysvětluje brigádník Tomáš Kuchař. „Přichází zejména Češi, ale poměrně hodně i Poláci, byli tu také Italové, často Britové.

Čtěte také

Zatímco turisté si prohlíží prostory, z věže je slyšet zvuk nářadí. Už jsou tady vyměněny trámy a nová podlaha. Řemeslníci pokládají do původního krovu ochoz. Ten bude sloužit jako nový okruh pro návštěvníky.

„V tuto chvíli máme položeny fošny, které tvoří onu pochozí část. A budeme dělat kolem těch lávek zábradlí, vysvětluje Ondřej Kučera.

A zároveň dodává, co je pro ně nejnáročnější. „Jelikož krov je relativně starý a sedá si, tak to nejtěžší je pak spasovat k sobě ono zábradlí do správných úhlů, protože tam neexistuje žádná rovina.

O patro níž je také rušno

„Aktuálně se teď dělají v druhém patře kamna na temperování, kvůli sbírkám, říká restaurátor Vladimír Kotrba.

Kolem celé památky je stále lešení, protože pořád se pracuje na opravě omítky. Ta by měla být hotova do příchodu zimy. Prioritní je ale podle restaurátora dokončení opravy střechy, aby se přes zimu opět mohlo pracovat uvnitř.

Lovecký zámeček Humprecht u Sobotky v Českém ráji
postavil Ital Carlo Lurago v letech 1666 – 1668 pro Humprechta Jana Černína z Chudenic. Unikátní stavba je v podstatě věží elipsovitého půdorysu inspirovaná dobovou italskou architekturou. Interiéry jsou barokní. Pozoruhodný je oválný, šestnáct metrů vysoký hodovní sál v prvním patře, který proslul svou akustikou a mj. se využívá i ke koncertům nebo svatbám. Promluví–li někdo na jednom konci sálu, zvuk se nese až osm vteřin k uchu posluchače, který stojí na druhém konci. Z dřevěného vyhlídkového ochozu jsou daleké výhledy nejen do Českého ráje, ale za dobré viditelnosti mj. i do Českého středohoří a do Krkonoš. Turecký půlměsíc z 19. století na špičce věže propůjčuje zámku exotický nádech.

Spustit audio

Související