Zastupitelé Úpice schválili rozpočet na příští rok. Má být vyrovnaný ve výši 100 milionů korun

28. listopad 2017 10:30

Město Úpice bude příští rok hospodařit s rozpočtem 100 milionů korun. Odsouhlasili to zastupitelé na svém večerním zasedání, při kterém se mimo jiné mluvilo také o nové vyhlášce omezující hazard, a nebo poměrně složitém kácení vzrostlé lipové aleje na místním hřbitově.

Rozpočet Úpice bude v roce 2018 vyrovnaný, na investice půjde ze stomilionové částky zhruba šestina. Říká to starosta města Radim Fryčka z KSČM. „Z toho rozpočtu 101 milionů korun zbývý městu na investice zhruba 15 milionů korun. A v této částce jsou parkoviště, chodníky, cesty a úpravy prostoru mezi domem číslo 31 na náměstí a divadlem."

Vedení města se také chystá vyhlásit oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Umožňuje to novela zákona o hmotné nouzi. Cílem je, aby lidé, kteří se do určených oblastí přistěhují, neměli nárok na doplatek na bydlení.

„Bude se čekat jenom ještě na vyjádření některých institucí, jako je například zejména Policie České republiky, která by k tomu také měla dát své poznatky. A pak se bude dál rozhodovat," doplňuje starosta Radim Fryčka.

Podle místostarosty Karla Šklíby z ČSSD ale bude složité v Úpici tzv. oblasti se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů určit. „Myslím si, že to budeme mít problematičtější oproti městům jako je třeba Sokolov a podobně. Protože tam to jsou opravdu lokality. Ale my když máme rodinné domky, kde ti nepřizpůsobiví bydlí, a je to po celém městě, tak my nemáme lokality, my máme spíš taková ohniska. A tohle půjde tězko dát nějakým způsobem dohromady."

03238064.jpeg

Zastupitelé Úpice na svém letošním předposledním jednání také odhlasovali kácení čtrnácti vzrostlých lip na hřbitově. Stromy svými kořeny ničí hroby, likvidovat je bude specializovaná firma.

Té radnice podle nezávislého místostarosty Pavla Macha zaplatí za práci zhruba 360 tisíc korun. „Je potřeba to skácet, proto je ta cena tak vysoká. Je pod tím spousta majetku a bude se na to muset použít speciální technika. Čekáme na to, až bude víc sněhu. Kdyby náhodou něco spadlo, aby bylo co nejmíň škody."

V příštích týdnech chtějí v Úpici také přijmout novou vyhlášku, která by postupně omezovala provozování hracích automatů v katastru města. Radnice kvůli tomu každý rok přijde o zhruba tři a půl milionu korun.

Spustit audio

Související