V Úpici a Rtyni na Trutnovsku bude působit městská policie

23. září 2010

V městech Úpice a Rtyně v Podkrkonoší na Trutnovsku bude od června působit městská policie. Pořádek tam budou zajišťovat strážníci z Trutnova. Města za to Trutnovu dohromady zaplatí statisíce korun. Úpice a Rtyně tak jdou opačnou cestou než Svoboda nad Úpou. Tamní radnice smlouvu s Trutnovem o službě strážníků za 100.000 korun ročně ke konci loňského roku ukončila. Zdůvodnila to tím, že na strážníky nemá peníze.

Za službu strážníků by měla šestitisícová Úpice ve druhé polovině roku zaplatit až 375.000 korun. Ve třítisícové Rtyni dají za stejnou službu 150.000 korun. "V první řadě se budeme zaměřovat na řešení situace o víkendech, kdy dochází k rušení nočního klidu," řekl rtyňský starosta Zdeněk Špringr.
"Veřejný pořádek tu v poslední době pokulhával. Chceme, aby byli strážníci vidět, pomohli při zajištění některých akcí, dohlédli na pořádek po nočních diskotékách a na parkování," řekla úpická starostka Iljana Beránková. Pobyt strážníků by měl mít podle radnice především preventivní účinek.

Spustit audio