Zapomeňte na kostku. Při vaření sáhněte po poctivých vývarech ve sklenicích

Také vás trápí, co přidat do vašeho jídla, když se v receptu objeví rada: přilijte vývar? Komu se nechce použít tuhou kostku nebo gelový bujón, tomu doporučujeme poohlédnout se po kulinárních nadšencích, kteří vaří poctivý vývar. Ve sklenicích ho prodává třeba trojice kamarádů, kteří před časem řešili podobný problém.

Přichází k nám ale také trend vaření vývaru a jeho prodej do kelímku jako silná svačinka nebo rychlý oběd. Tuto formu prodeje zvolila třeba bloggerka Veronika Kokešová, která své vývary prodává na farmářských trzích. A protože ji to přišlo málo, nabízí svým zákazníkům i nějakou tu vložku do silné polévky v podobě svítků, opražené housky, zeleninu.

Konečně vývar

Asi před dvěma lety stál Jaroslav Vácha u plotny, dělal rizoto a chyběl mu vývar. Tehdy si uvědomil tři věci:

  1. že z „kostek“ vařit nechce.
  2. že v zahraničí se dají koupit hotové vývary
  3. že je chce zkusit vyrábět.

Se svou myšlenou seznámil své dva kamarády a dali se do toho. Nikdo z nich sice nepracoval v gastronomii, všichni se sice živili v oboru výpočetní techniky. Možná i díky tomu je to ale k manuální práci táhlo. Brzy se jim podařilo zaujmout investora, koupili zařízení, a dnes svými hotovými vývary plánují dobýt nejen tuzemský ale už i německý trh.

Zelenina pro přípravu vývaru

Plánují dokonce vyměnit současné sklenice za lehčí a lépe skladovatelné stojací sáčky. Snížili by tím cenu a nebyl by problém vzít si do tašky třeba tři. Nebo deset. A to ani nemluvíme o tom, jak elegantně by se vývarový sáček dal zamrazit. Nicméně na to je potřeba zařídit plnící linku za nemalý peníz. Zatím na ni šetří.

Vývar jménem Silák

Na vývar se dala i Anna Grosmanová, která studovala na České zemědělské univerzitě, bloguje o jídle a ráda vaří podle Marie Sandtnerové. V minulosti založila Slow Food Youth Network Prague a organizovala řadu událostí. Svůj vývar, který vaří s kamarádem Martinem Regéczym nazvala Silák a prodává ho v Praze.

Snaha všech těchto lidí vám ukrátí čas v kuchyni. Chuť a síla poctivého vývaru je pochopitelně v tom, že vývary se musí vařit mnoho hodin, hovězí třeba osm.

autor: pek