Zapomenout zalít kytky je menší chyba, než je zalít dvakrát. Prostě méně je i v tomto případě více

8. leden 2020

Je tu období, které nemají někteří lidé moc v lásce a které příliš nesvědčí ani pokojovým rostlinám. Přesto při správné péči přečkají celou zimu bez úhony i v méně příznivých podmínkách. 

Zahradní rádce František Hlubocký v naší radioporadně na téma: péče o pokojové květiny. V čem nejčastěji chybujeme? Postřik proti škůdcům.

Chybami se člověk učí?

Rostliny vydrží hodně, ale přece jen má i jejich odolnost své meze.

Péče o pokojové květiny. V čem nejčastěji chybujeme? (ilustrační foto)

Vyvarujete-li se nejčastějších a opakujících se chyb, měly by být vaše pokojové rostliny na jaře v dobré kondici a vystartují s elánem do nové sezony.

Nejběžnější chyby při přezimování rostlin:

Suchý vzduch - optimální vlhkost vzduchu pro pěstování běžných pokojových rostlin je kolem šedesáti procent.
Nedostatek světla - projevuje se blednutím listů a změnami jejich barvy.
Příliš vysoká teplota pro přezimování - většině rostlin stačí v zimním období teplota mezi patnácti až dvaceti stupni.
Přílišná zálivka - čím nižší teplotu pro přezimování zvolíte, tím víc musíte omezit zálivku. V přelité zemině zahnívají kořeny rostlin.
Přihnojování v zimě není vhodné vůbec. Třebaže rostliny zůstávají zelené, procházejí určitým obdobím vegetačního klidu a nadbytečné živiny by nespotřebovaly.
Přesazování rostlin nechte na jaro, v zimě jim dopřejte klid.
Průvan při větrání v mrazivých dnech dokáže rostlinu nenápadně zlikvidovat.

Suchý vzduch zvlhčí pokojové fontánky umístěné v blízkosti rostlin nebo na plato nasypané drobné oblázky s vodou. Na ně postavte květníky tak, aby nestály ve vodě. Odpařovaná voda rostlinám změní mikroklima na potřebnou vyšší vlhkost.

Čtěte také

Rostliny můžete také rosit nebo jim otírat listy navlhčenou houbou. Tím je zbavíte i prachu a usnadníte jim dýchání. Neroste a neotírejte však rostliny s plstnatými listy.

Nedostatek světla vyřešíte umístěním rostlin na okenní parapet, tak, aby se listy nedotýkaly skla. V předjaří pozor na prudké slunce, mohlo by popálit listy.

Zálivku omezte tak, aby zemina v květináči stačila na povrchu oschnout. Fíkusy reagují na přemokření žloutnutím a opadem listů.

Průvan při větrání v mrazivých dnech ohrožuje rostliny umístěné na parapetu. Přeneste je po tu dobu jinam.

Zimní škůdci pokojových rostlin

V zimním období často napadají naše pokojovky různí škůdci, nejčastěji svilušky, molice, mšice či puklice. Je třeba průběžně kontrolovat stav a v případě napadaní co nejrychleji zasáhnout, než se škůdce rozšíří.

Můžete proti nezvaným škůdcům použít šetrné prostředky, které lze zakoupit. Nebo můžete využít tzv. babské rady, popřípadě můžete zvolit i chemické přípravky.

František Hlubocký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Situaci s napadenými rostlinami určitě nepodceňujte. Škůdci se brzy mohou rozšířit na všechny rostliny ve vašem obydlí.

Celou radioporadnu s Františkem Hlubckým si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.