Zaplať! aneb Peníze zajímají každého. Velkou výstavu o platidlech připravilo muzeum v Úpici

7. květen 2017

Muzeum a galerie Julie Mezerové v Úpici se každý rok snaží vynést z depozitářů na světlo některou ze svých dalších sbírek. Jednou z nich je i velká numizmatická, na kterou došlo tentokrát. Redaktorka Romana Pacáková se byla na nové výstavě ZAPLAŤ! podívat. Přispěli na ni i soukromí sběratelé a hradecké Muzeum východních Čech, které zapůjčilo sbírku pokladů, nalezených v posledních letech na Úpicku. Romana nikdy opravdický poklad neviděla a tak byla zvědavá.

„Peníze přeci zajímavého každého. Tady vůbec jsme v oblasti pokladu z Radče z roku 1972. Hned vedle máme kousek pokladu, který byl objeven tady v Úpici u hvězdárny. A potom ještě ten druhý Radečský grošový poklad, takže dvakrát české groše a jednou novověká záležitost," vysvětluje ředitelka muzea Jana Nešněrová, která Romanu Pacákovou rozsáhlou expozicí provedla.

Čtěte také

Přímo se přehrabujeme v pokladu. Každá mince v numizmatické sbírce je uložena ve svém sáčku a má kompletní popis.

„Tady máme dukát Josefa II., vročení 1787. Je to překrásná zlatá mince. Na naší výstavě návštěvníci potkají od pražských grošů, peníze přes překrásné tolary i zlaté mince dukáty, až po úplně nejnovější mince," říká Jana Nešněrová.

Zaplať! aneb Velkou výstavu o penězích pro vás připravilo muzeum v Úpici

A doplňuje: „Můžete se těšit i na takové ty v uvozovkách špeky. Jako jsou například frakční peníze z doby války o nezávislost ve Spojených státech amerických. A pro nejmenší méme veliké lákadlo. Mámu tu pískoviště, v kterém jsou připraveny archeologické podmínky. Tedy zájemci si mohou vyzkoušet práci archeologa a mohou odtěžit ten materiál a vyhledat si některou z mincí. Kdo bude úspěšný, tak si ji potom bude moci vyměnit za repliku dukátu Václava IV.," usmívá se Jana Nešněrová.

Ale to stále ještě není všechno

„Když pokročíme trošku dál, uvidíte štolu. Můžete se podívat do kovorudné štoly. A zase, kdo bude úspěšný, tak možná na jejím úplně vzdáleném konci, něco objeví," doplňuje ředitelka muzea v Úpici Jana Nešněrová.

Výstavu Zaplať! aneb Velkou výstavu o penězích můžete v Muzeu a galerii Julie Mezerové v Úpici obdivovat až do 4. června 2017.

autor: jou
Spustit audio