Zapečený lilek s oříšky

Páteční Apetýt přináší další tip na bezmasé jídlo. Tentokrát bude hlavní ingrediencí lilek. Vzhledem k oblíbenosti cuket, bývá v naší kuchyni někdy opomíjen. Ovšem neprávem. Obsahuje totiž hodně vlákniny, má antioxidační účinky a také snižuje cholesterol.

Co potřebujete?

  • 1 lilek
  • 25 g piniových oříšků
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku provensálského koření
  • hrst oregana
  • sůl

Postup:

  1. Lilek omyjeme, neloupeme, na několika místech propíchneme vidličkou a pak rozkrojíme napůl.
  2. Poté každou půlku potřeme prolisovaným česnekem (vnitřní strany lilku).
  3. Následně každou půlku lilku pokapeme olejem, posypeme oreganem, provensálským kořením a osolíme.
  4. Vložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 45 minut na 190 stupňů.
  5. Zhruba po půl hodině pečení posypeme obě poloviny lilku piniovými oříšky.
  6. Po upečení ihned servírujeme.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.