Zápach a hluk komplikuje život lidem v okolí závodu gumárenské společnosti Saar Gummi

24. červenec 2017

Část obyvatel Stolína u Červeného Kostelce si stěžuje na zápach a hluk z místní továrny Saar Gummi. Ta z technické pryže vyrábí těsnící systémy pro karosérie automobilů a patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele v okolí. Někteří lidé ale upozorňují, že je hluk a především zápach vznikající při výrobě v posledních měsících intenzivnější než dřív.

„Takový zápach, který vleze do nosu. Je takový hutný. V té chvíli nepříjemný," říká Marie, která bydlí vzdušnou čarou asi půl kilometru od areálu firmy.

Zápach ji trápí, je prý velmi těžké si na něj zvyknout. Problémy má především ve dnech, kdy vítr fouká od továrny k jejímu domu. „Chápu lidi, kteří bydlí blízko, že to pro ně může být nepříjemné."

Čtěte také

Mezi takové patří například Jiří Brejtr. Ten si stěžuje nejen na stále se opakující zápach, ale vadí mu i hluk z provozu. „Je to prostě takový nepříjemný chemický zápach. Stejně ten hluk. Nechá se to vydržet, ale myslím si, že je to dost na hraně. Třeba v noci vysokozdvižné vozíky."

Továrna Saar Gummi u Červeného Kostelce

Saar Gummi Czech zaměstnává zhruba osm stovek lidí a to nejen v Červeném Kostelci, ale i v nedalekém Velkém Poříčí. Podle ředitele pro personalistiku Marka Ďuriše se firma stále rozrůstá, letos vyrábí o něco více než loni. „Vyrábíme o trochu více než v roce 2016 a to bez nějaké výrazné změny ve výrobním procesu."

Firma prý využívá nejmodernější výrobní technologie, které jsou na světovém trhu momentálně dostupné a v minulých letech právě kvůli omezení hluku a zápachu investovala desítky milionů korun.

„V tomto trendu budeme určitě pokračovat i v následujících letech. Například v letech 2018 a 2019 bude investovat další miliony korun," dodává Marek Ďuriš.

Oficiální stížnosti lidí na zápach z výroby podle Marka Ďuriše ve firmě neevidují, kvůli hluku chystají v příštích letech výstavbu protihlukových stěn.

Bolest hlavy. Hluk na nás útočí (ilustrační foto)
autor: baj
Spustit audio