Vynikající pomazánka. V hlavní roli granátové jablko
Velká bobule se zvláštní vnitřní stavbou a zakulaceným šestibokým tvarem, to je granátové jablíčko. Právě v tomto období jsou nejchutnější, ve většině zemí, kde se pěstují, probíhá od září jejich sklizeň.
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g smetanového sýra typu Lučina nebo
- 100 g pomazánkového másla
- 2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
- kysaná smetana nebo bílý jogurt na zředění
- sůl
- 1 granátové jablko
V porcelánové misce smícháme tvaroh, sýr nebo pomazánkové máslo a našleháme. Osolíme, přidáme nastrouhaný křen a polovinu zrníček z granátového jablka. Promícháme a podle potřeby naředíme kysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Pomazánku mažeme na tmavý chléb a povrch posypeme zbylými jadérky granátového jablíčka. Pomazánku však můžeme podávat v mističkách, vhodně a lákavě ozdobenou. Jako příloha je pak dobré pečivo.
Říká se, že jablkem hříchu nebylo obyčejné jablko, ale právě plod marhaníku granátového, tedy granátového jablka. Granátové jablíčko má nesmírný význam pro lidský organismus a též patří mezi afrodiziaka. V kuchyni se používá především jeho šťáva a sirup, známý pod názvem grenadina. Největší užití má však v kuchyni studené, kde se přidává do salátů a podává se jako příloha k různým masům, drůbeži a rybám.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka