Vydejte se s námi do největší krkonošské jeskyně

29. listopad 2014

Slyšeli jste už o Albeřické jeskyni? Je to nejen největší krkonošská jeskyně, ale také místo s podzemním jezírkem, kde lze sledovat hladinu podzemních vod. Cestou k jezírku potkáme první netopýry, kteří se tam schovávají před zimou, i unikátní fylitové stěny, ze kterých se jeskyně obvykle netvoří.

Albeřické jeskyně najdeme při severním okraji obce Albeřice. Obec leží východně od Pece pod Sněžkou v těsné blízkosti hranice s Polskem. Albeřické jeskyně jsou v nejvýchodnější části Krkonošského národního parku.

Jeskyně leží stranou nejvíce navštěvovaných míst v Krkonoších. Jsou označovány jako největší krasový útvar v Krkonoších. Jedná se o dva krasové útvary Hornoalbeřickou a Krakonošovu jeskyni.

Průvodcem nám bude speleolog Radko Tásler a redaktorka Hana Veselá.

Na místě dnešních jeskyň bylo dříve devět vápencových lomů. Vápenec se tu nejen těžil, ale také zpracovával ve dvou menších pecích, které byly později nahrazeny jednou pecí kruhovou, která měla dvanáct komor.

V okolí jeskyně a kolem skupiny povrchových lomů je přírodně chráněné území kde roste řada vzácných rostlin. V bohaté míře tady roste šafrán bělokvětý, největší výskyt v Krkonoších. Můžeme tady vidět toliji bahenní, vemeníček zelený a také četné druhy hořčíku.

Hornoalbeřická jeskyně je dlouhá více než 100 metrů a hlavní chodbou dojdeme až k hladině spodní vody. Z chodby vede značné množství šikmých komínů. Krakonošova jeskyně je také dlouhá kolem 100 metrů.

Jeskyně jsou pro širokou veřejnost uzavřeny. Případní zájemci o prohlídku jeskyně musí navštívit informační centrum v obci Horní Maršov, kde budou informováni o podmínkách pro návštěvu jeskyň.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: Hana Veselá
Spustit audio