Výbuch akumulačních nádrží v Rudníku

5. leden 2010

Dva mrtví, dva těžce zranění a šestnáct zraněných lehce - to je dosavadní bilance včerejšího ranního výbuchu v areálu továrny Avon Automotiv v Rudníku na Trutnovsku. Zasahovalo pět profesionálních i dobrovolných jednotek hasičů a záchranná družstva. Mladá žena zemřela na místě, jeden z trojice těžce zraněných zemřel během dopoledne v královéhradecké fakultní nemocnici. Další lidé utrpěli při neštěstí lehká zranění. V továrně gumáren Avon Automotive v Rudníku na Trutnovsku dnes ráno vybuchly dvě akumulační nádrže na stlačenou páru. Škody podle policie půjdou do milionů korun. Příčiny výbuchu policie vyšetřuje. Zatím tak není jasné, zda šlo o technickou závadu nebo něčí pochybení. Na místě neštěstí byla i redaktorka Eliška Pilařová.

Poškozený objekt vypadá jak po zásahu dělostřeleckým granátem. Okolní budovy mají vytlučená okna, strhané okapy. Tlaková vlna po areálu továrny rozmetala palety a přepravky. Kusy plechů ze střech odnesla desítky metrů od místa exploze. Některé trosky skončily až v nedalekém lese. Desítky metrů daleko odletěla i jedna z nádrží.
Avon Automotive vyrábí součástky pro automobilový průmysl, zejména různé hadice. Firma vyrábí i další pryžové díly. Majetkově je součástí skupiny Avon Automotive, kterou většinově ovládá americká investiční společnost Crystal Capital, uvádí výroční zpráva firmy za rok 2008.

Výbuch akumulačních nádrží v Rudníku
Spustit audio