Všesličky chystají ve Všestarech. Chtějí pomoci mladým maminkám a tak otevřou mikrojesle

1. prosinec 2016

Ve Všestarech na Královéhradecku začnou od února fungovat mikrojesle pro děti předškolkového věku. Službu bude obec nabízet v následujících třech letech za výrazné finanční podpory Ministerstva práce a sociálních věcí. Všestarské mikrojesle byly totiž zařazeny do pilotního projektu ministerstva, které chce, aby péče o děti byla poskytnuta jako veřejná služba všem zájemcům.

Ve Všestarech zvolili pro mikrojesle velmi originální název Všesličky.

Zařízení pro děti předškolkového věku má matkám pomoci lepší sladění rodinného a pracovního života, říká koordinátorka celého projektu Michaela Chládková: „Právě ve Všestarech byl velký převis dětí, které se nedostaly do školky. Zejména těch dvouletých dětí. A právě pro tyto děti bychom chtěli zařídit mikrojesle, aby se připravily na tu školku."

S naplněním kapacity mikrojeslí neměli ve Všestarech problém
Zájem byl velký a to nejen ze strany rodičů, přiznává starosta Michal Derner z KDU-ČSL: „Daleko největší zájem překvapivě byl o pozici pečující osoby. Když se nám přihlásilo asi 17 zájemkyň. Bylo dobře, že u toho výběru byla zkušená učitelka mateřské školy, která s tím výběrem pomáhala."

Čtěte také

Všesličky budou pro rodiče k dispozici od půl sedmé ráno do půl šesté večer a o děti se budou starat dvě vychovatelky.

Kolektiv bude čítat maximálně čtyři děti. Ty mohou docházet do mikrojeslí třeba jen několik dní v týdnu nebo dokonce jen na několik hodin.

Jesle, Jemnice

„Chtěla bych, aby to bylo všechno velmi individuální pro ty rodiče i děti, které tam budou chodit. Takže konkrétní informace a konkrétní provoz se bude stanovovat na první schůzce vybraných rodičů a dětí," říká o plánované výuce Michaela Chládková.

Všestary si pro potřeby mikrojeslí pronajaly byt v areálu tamní Sokolovny, který musel projít drobnou modernizací.

„Drobné úpravy tam proběhly, ale nejsou nákladem obce. Jsou nákladem vlastníka a nejsou zahrnuty do dotačních nákladů," vysvětluje starosta Michal Derner.

Mikrojesle by měly začít fungovat v příštím roce
Všesličky by měly začít fungovat už poslední týden v lednu, kdy by si děti na nové prostředí zvykali ještě za přítomnosti rodičů.

Ostrý start je naplánován na prvního února.

Spustit audio