Vrcholí výroba ozdob pro letošní Vánoce. Pro zahraniční trh je už hotovo, teď se vyrábí pro nás

31. červenec 2020 08:45

V polovině letních prázdnin končí výroba vánočních ozdob pro zahraniční zákazníky. Výrobny tradičních skleněných ozdob teď začínají vyrábět pro český trh. Letošní poptávka je podle jedné ze společností ve Dvoře Králové nad Labem o něco konzervativnější než v minulosti. 

„Teď se snažím ten odtažek seškrtit," vysvětluje Oldřich Rambousek, který má na starosti skleněné polotovary.

Čtěte také

Z nich se nad otevřeným ohněm vyfukují tvary vánočních ozdob.
„To je základ. Ovšem, aby to bylo krásné, tak to teprve musí udělat stříbřiči a nejkrásnější to potom udělají malířky."

Výrobnou nás provází jednatel firmy Martin Jukl. Podle něj jsou letos zákazníci při výběru vánočních ozdob poněkud konzervativnější než v minulých letech.

„Zakázky byly většinou v pastelových barvách, převažují koule o velikosti 8 centimetrů, sem tam nějaké figurky. Ale zahraniční zákazníci jsou v letošním roce opravdu opatrnější. Většinou se drží klasických barev, tedy bílé a zlaté."

Výroba vánočních ozdob pro letošní svátky musí být ve Dvoře Králové nad Labem hotová do října

Zahraniční trh s vánočními ozdobami tedy letos sází na pastelové barvy a také retro kousky. Nejodvážnější ozdoby poputují do Ruska a Asie.

„Ruský trh je kreativní. Na Českou republiku je tam vše takové velmi barevné a honosné. A také byl pro nás velmi zajímavý trh v Singapuru. Vánoční ozdoby samá kytička, sakury a další podobné motivy. Takže to byla pro nás taková exotika."

Za konečnou podobou vánočních ozdob stojí z velké části Romana Juklová. Ráda ale spolupracuje i s malířkami z oddělení, kde výroba finišuje.

Čtěte také

„Já něco zpracuji a připravím. Dám to k dispozici malířkám a ty se potom na to podívají zase ze svého hlediska. A rozhodnou, co z onoho dekoru mohou použít na ozdobu a jakými posypy to provedou."

Výroba vánočních ozdob pro letošní svátky ještě není dokončená. Už teď je ale podle Martina Jukla jasné, po čem bude poptávka v příštím roce.
„Jsou tam takové fialkové barvy a světlejší barvy. Ale pro český trh zůstane zase bílá a zlatá, klasické červené Vánoce."

Mezi nejkurióznější výrobky tohoto roku patří ozdoby ve tvaru pivních lahví a krbu pro Santa Clause. Veškerá výroba vánočních ozdob pro letošní svátky musí být ve Dvoře Králové nad Labem hotová do října.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související