Volné internetové připojení. Samozřejmost nebo luxus? Zmapovali jsme náš kraj

3. červen 2015

Ke standartu dnešní turistiky patří dostupnost internetového připojení. V Královéhradeckém kraji šíří signál většina větších měst - na úřadech, v knihovnách nebo plaveckých areálech. Při běžné návštěvě - ale ne v každém z nich - máte možnost se připojit třeba na náměstích nebo jiných venkovních frekventovaných místech.

Možná byste předpokládali, že v Hradci Králové, největším městě v Královéhradeckém kraji, bude veřejný internet samozřejmostí třeba na Velkém náměstí. Opak je ale pravdou, turisté ani obyvatelé se tam nepřipojí.

Magistrát ale poskytuje signál například na koupališti, v lázních i bazénu nebo v infocentrech a knihovně. Venku se můžete připojit pouze na autobusovém terminálu.

Dalším velkým městem regionu je Náchod. Tam už se druhým rokem mohou lidé připojit na Masarykově náměstí: "Tam je možné vždycky se z každého zařízení přihlásit na internet přibližně na hodinu během toho celého dne", říká mluvčí úřadu Nina Adlof.

Čtěte také

Naopak, pokrytí volně přístupným internetem nedávno rozšířili v Rychnově nad Kněžnou, takže se lidé mohou připojit na náměstí a na autobusovém nádraží.

Místostarostka Jana Drejslová z ODS nevylučuje, že město pokryje i další místa: "Myslím si, že i to rozšíření v nějakých místech železnice, tam, kde se lidé scházejí víc, by stálo za to, aby se to ještě rozšířilo."

Podle místostarostky se možná dočká pokrytí také některé z hodně navštěvovaných dětských hřišť, aby tam mohli rodiče pracovat nebo si hledat třeba trasu cyklovýletu.

Logo

Pokud pojedete do Dobrušky na Rychnovsku, tak se, kromě některých městských budov, na internet nepřipojíte.

Podle místostarosty Petra Poláčka, který kandidoval za ODS, ale budou mít lidé možnost si na náměstí stáhnout průvodce v podobě mobilní aplikace: "Bude to mobilní aplikace, která bude navádět k našim jednotlivým památkám".

Některé městské samosprávy odrazuje od investic do pokrytí signálem veřejných prostranství fakt, že mobilní operátoři snížili ceny tarifů.

Například v Náchodě kvůli tomu vyčkávají, aby za pokrytí autobusového nádraží nevynaložili peníze zbytečně.

autor: KS
Spustit audio