Vlna veder sužuje nejvíce nemocné a seniory

11. červen 2014

Tropické počasí u nás by dnes mělo vrcholit. Meteorologové opět předpovídají teploty přes 30 stupňů. Horko sužuje všechny - nejvíc ale trpí nemocní lidé a senioři. V Domovech důchodců proto personál na své klienty už několik dnů více dohlíží.

„Jak nás sestřička upozornila, venku se těžko dýchá. A tak jenom do chládečku – na chviličku,“ vypravuje devadesátiletá Lidmila Šťastná z Domova důchodců v Borohrádku na Rychnovsku.

Personálu v těchto horkých dnech přibyla práce navíc. Musí své klienty více kontrolovat, říká ředitel Jindřich Vašíček

„Dohled spočívá především v kontrole pitného režimu, aby klienti neseděli na přímém slunci, kontrolujeme, jestli někde nemají nezatažené rolety.“

Domov důchodců v Borohrádku je v parku. Také v penzionu pro důchodce v Rychnově nad Kněžnou musí podle vedoucí pečovatelky Zdeňky Šritrové zdravotní sestry na klienty více dohlížet.

Hlídají, aby každý z nich vypil alespoň 2 litry tekutin denně. A kontrolují další opatření.

„Máme zavřená okna, aby neprocházelo sluníčko byty. Máme větrání. Více pro ně dělat nemůžeme.“

S pitným režimem mají někteří senioři problémy

Paní Marie Karásková a Jana Veverková, které v penzionu žijí pokyny dodržují, i když:

„Paní doktorka říkala, že mám vypít 3 až 4 litry. Já říkám paní doktorko, tak to se posadím na záchod a nevstanu,“ povídá s úsměvem paní Karásková.

„Odpoledne ven, nepůjdu. Budu doma a budu pít hodně. Litr, dva,“ dodává paní Veverková.

Zatímco v Borohrádku se zatím nestalo, že by se některému z klientů kvůli horku přitížilo, v Rychnově takové případy znají,“ říká Zdeňka Šritrová:

„Stává se nám dost často, když jsou horka, že lidé kolabují. Zamotají se a malinko omdlí. Ale nebylo to nic tak akutního, že bychom je museli odvážet do nemocnice. Většinou jsme je dali na lůžko, dali opravdu hodně napít – a klid. A do druhého dne byli v pohodě.“

Pokyny lékařů pro horké počasí jsou jasné. Vypít kolem dvou litrů tekutin, omezit pohyb venku, vyhýbat se přes poledne přímému slunci a omezit fyzickou aktivitu.

Výstraha před bouřkami
autor: KS
Spustit audio