Vítěz tendru na stavbu lanovky na Sněžku by měl být známý do konce června

10. červen 2011

Dnešek je posledním termínem podání přihlášek do soutěže o stavbu nové lanovky na nejvyšší českou horu Sněžku. Vítěz tendru by mohl být známý do konce června, se stavbou lanovky by měl začít 1. září.

Obálky otevřou na radnici v Peci pod Sněžkou dnes odpoledne ve 13.00 hodin. Zprostředkovatelská kancelář pak bude mít 14 dní na to, aby posoudila všechny náležitosti a předala nabídky hodnotící komisi.

Nynější soutěž je už druhou v pořadí. Původní tendr město kvůli vyřazení všech tří uchazečů v lednu zrušilo. Nynější počet uchazečů zřejmě nebude příliš rozdílný od prvního tendru, odhaduje se na dva až čtyři. Firem, které jsou v tomto směru tak zkušené, že mohou vyhovět náročným zadávacím podmínkám, je totiž velmi málo.

Stavba nové kabinové lanovky se odhaduje na 350 miliónů. Z toho 250 miliónů má hradit Evropská unie, pokud se ovšem lanovku podaří dokončit do 30. června 2014.

Nová lanovka bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry čtyřmístné kabinky. Do kdy pojede současná lanovka, záleží na průběhu soutěže a na následné dohodě vlastníka lanovky, města Pec pod Sněžkou, s vítězem tendru. Mohla by jezdit alespoň spodní úsek ještě zhruba rok - tuto zimní a příští letní sezónu, alespoň do července, nebo do srpna.

autoři: Eliška Pilařová , bre
Spustit audio