Víte co mají společného plavecký bazén a zimní stadion v Náchodě? Vodu z hlubinného vrtu!

1. listopad 2015

Už téměř dva roky je zásobuje koupaliště i zimní stadion v Náchodě vodou hlubinný vrt. Podzemní vodu následně speciální technologie upravuje pro potřeby obou sportovišť. S mikrofonem se na místo vypravil redaktor Václav Plecháček.

Jan Slanina, energetik a vedoucí koupaliště právě nafotil ve skruži stav vodoměru.

Co zjistil?

"Zjistil jsem, že voda nikde neuchází, že je všechno v pořádku. Dál budeme postupovat podle našich předpisů. Data se uvedou do tabulek a programu a tím se spočítá hodnota odebrané vody pro zimní stadion i plavecký bazén", říká Jan Slanina.

Ve strojovně dochází k úpravě vody. Jsou tu tři velké nádrže. Jsou zde tedy tři různě upravené vody?

Voda z vrtu jde potrubím přes řeku Metuji do plaveckého bazénu kde se upravuje na pitnou vodu, vodu pro zimní stadion a doplňkovou vodu pro plavecký bazén.Jan Slanina, energetik

Strojník Leoš Prouza vysvětluje: "Ne, jsou zde dva druhy vody. Jedna, demi-voda, to je střední nádrž a v dalších dvou je pitná voda. Ty jsou propojeny, abychom měli větší zásobu.

Demi-voda míří na zimní stadion a vytváří se z ní led: "Voda je speciálně upravená přes reverzní osmózu. Přes zařízení, které vylučuje minerály."

Čtěte také

Další díl vody, ten nejpodstatnější, ten se používá v plaveckém areálu. Co se děje s touto vodou?

Koupaliště i zimní stadion v Náchodě zásobuje vodou hlubinný vrt. Podzemní vodu následně speciální technologie upravuje pro potřeby obou sportovišť

"Voda, která je přivedena z vrtu, částečně naředěná demi-vodou, do ní se dávkovacím čepadlem dávkuje chlorňan sodný. Upravená voda jde do nádrží a čerpadlem pitné vody se tlakuje automaticky podle potřeby do nádrží akumulačních plaveckého bazénu," upřesňuje Leoš Prouza.

Jak to vypadá finančně? Vyplatí se takový vrt z roku 2013?

"Samozřejmě, pokud by se nám ta investice nevyplatila, tak bychom do ní vůbec nešli. Ušetříme co se týká plaveckého bazénu i zimního stadionu zhruba 220 tisíc korun ročně," říká Jaroslava Justová, ředitelka sportovních zařízení města Náchod.

autor: PLE
Spustit audio