Velvyslanci USA se ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové líbilo!

4. únor 2015

Na jednodenní návštěvu našeho kraje přijel včera Andrew H. Schapiro - úřadující velvyslanec USA v České republice. Na královéhradecké radnici jej přivítal primátor Zdeněk Fink.

Velvyslanec se poté setkal se studenty gymnázia Boženy Němcové a Univerzity Hradec Králové.

V podvečer navštívil i studio Českého rozhlasu Hradec Královéi. A toho jsme samozřejmě využili a požádali pana velvyslance o rozhovor. Nejen o současné česko - americké spolupráci, ale například i o jídle nebo jízdě na kole s ním hovořil Pavel Kudrna.

Andrew H. Schapiro byl jmenován velvyslancem USA v České republice 14. srpna 2014 a pověřovací listiny předal prezidentu Miloši Zemanovi 30. září 2014.

Andrew H. Schapiro - úřadující velvyslanec USA v České republice - ve studiu ČRo HK

Velvyslanec Schapiro se narodil v Chicagu ve státě Illinois jako syn české imigrantky. Stal se právníkem a na počátku své kariéry pracoval jako koncipient u soudce Richarda Posnera na odvolacím soudu v sedmém soudním obvodu a u soudce Harry Blackmuna na Nejvyšším soudu USA. Poté působil jako právník zabývající se veřejným zájmem na úřadě federálního veřejného obhájce v New Yorku, kde zastupoval osoby obviněné z federálních trestných činů, kteří si nemohou dovolit zaplatit si vlastní právníky.

Velvyslanec Schapiro vlastní bakalářský titul v oboru historie na univerzitě Yale, magisterský titul v oboru filosofie, politika a ekonomie na Oxfordské univerzitě a doktorát na Harvard Law School, kde byl editorem časopisu Harvard Law Review. Se svou ženou Tamar Newberger má dvě děti.

Andrew H. Schapiro - úřadující velvyslanec USA v České republice - zaslal řediteli Českého rozhlasu Hradec Králové krásný dopis

Zvětšit mapu
autor: pku
Spustit audio