Velký vodopád v Adršpachu je už od jara mimo provoz, voda chybí i v jezírku

13. září 2018 11:11

V jezeru uprostřed Adršpašsko-Teplických skal ubývá voda. Projížďka lodí na jezírku přitom patří mezi největší turistická lákadla skalního města. Kvůli nedostatku vody je navíc už od jara zastavený přísun vody do velkého vodopádu.

Adršpach otevřel nové infocentrum u skalního okruhu

Adršpach otevřel nové infocentrum u skalního okruhu

Sedm milionů korun zaplatila obec Adršpach za nové informační centrum u skalního okruhu. Hotové je sice o něco později, než se předpokládalo, turistům ale v porovnání s původním infocentrem nabízí mnohem konfortnější zázemí. Při prohlídce novotou vonících prostor se o tom přesvědčil redaktor Václav Plecháček.

„Jsou v podstatě dva prameny Metuje, jeden je prakticky vyschlý a druhý dává pár kapek. Takže řeka Metuje sice zásobuje horní skalní jezírko, ale té vody je minimum," vysvětluje průvodce Skalním městem v Adršpachu Vladislav Dufka, proč voda z velkého vodopádu neteče. Provoz vodopádu se přes léto omezuje každoročně, tentokrát je ale podle další ze zaměstnankyň Lenky Krecbachové situace mimořádná.

V jezeru uprostřed Adršpašsko-Teplických skal ubývá voda

„Jsem tady už 19 let, ale nepamatuji, že bychom takto brzy ucpali vodopád. Ale museli jsme, aby z jezírka voda neodtékala a měli lodičkami na čem jezdit."

Stavidlo přímo u jezírka je tak mimo provoz prakticky už od konce dubna a přítok k vodopádu je zasypaný pískem.
„Kdybychom teď pouštěli vodopád, tak by se nám také mohlo stát, že bychom s loďkou někde mohli uvíznout. Začíná to být zkrátka kritické," říká jeden z převozníků na jezírku Jakub Srna.

Jezírko v Adršpachu se každoročně vypouští v listopadu a zpátky napouští zhruba kolem Velikonoc. Místní zaměstnanci věří, že i příští rok nateče vody dostatek.

Spustit audio

Související