Ve Vamberku vzniká obří paličkovaná krajka s ostravským motivem

24. září 2010

Paličkovanou závěsnou krajku výjimečných rozměrů v těchto dnech dokončují krajkářky společnosti Vamberecká krajka CZ z Vamberka na Rychnovsku. Plochou přes dva metry čtvereční jde o největší krajku v polistopadové historii podniku. Krajka o rozměrech 1,5 na 1,5 metru zobrazuje stylizovaný obrys ostravské Nové radnice, která je sídlem magistrátu města. Vzniká již několik měsíců.

"Vyvíjena byla zhruba půl roku. Tři krajkářky na ní už pracují tři měsíce a ještě jim zbývají finální práce," popsala pro ČTK vznik neobvyklé dekorace jednatelka vamberecké společnosti Marie Stoklasová.
Na krajku se spotřebovalo několik stovek metrů speciálních nití. Podušky, na kterých se dílo paličkuje, takzvané herdule, jsou větší než obvykle. Na délku měří jeden metr a jejich obvod je 120 centimetrů. "Navíc do dnešních dnů nebyl vyvzorován do ruční paličkované krajky žádný ostravský motiv, takže i to je do určité míry premiéra našich krajkářek," poznamenala Stoklasová.
Veřejnost se s dílem seznámí tento týden na dobročinné výstavě pořádané nadací Pomozte dětem v Ostravě. Krajka by měla nakonec skončit jako dar v majetku ostravského magistrátu. Složit by se na ni měli sponzoři.
Tradice vamberecké krajky je založena na čtyřsetleté historii tamního krajkářství, které do českých zemí přinesla belgická šlechtična Magdalena Grambová. Práce vambereckých krajkářek například loni obdivovali i návštěvníci světové výstavy EXPO v Japonsku.

Spustit audio