Vanilková omáčka

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na přibližně 500 ml omáčky:

  • 400 ml mléka
  • 100 g jemného krystalového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 70 g jemné škrobové moučky (solamyl, maizena)
  • 3 žloutky
  • rum

Postup:

Do studené nádoby dáme žloutky, cukr, seškrábnutá zrníčka a měkký vnitřek z rozříznutého vanilkového lusku, škrobovou moučku a vše trochu utřeme. K tomu postupně za stálého míchání přiléváme vařící mléko. Nádobu postavíme na mírný oheň, pomalu přivedeme směs k varu a stále mícháme. Dostatečně hustou omáčku prolijeme sítem a ochutíme rumem.

Podáváme ji teplou nebo i studenou jako dezert, s různým ovocem nebo jí poléváme moučníky.

Celková doba přípravy 15 minut.