Vanilková omáčka
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na přibližně 500 ml omáčky:
- 400 ml mléka
- 100 g jemného krystalového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 70 g jemné škrobové moučky (solamyl, maizena)
- 3 žloutky
- rum
Postup:
Do studené nádoby dáme žloutky, cukr, seškrábnutá zrníčka a měkký vnitřek z rozříznutého vanilkového lusku, škrobovou moučku a vše trochu utřeme. K tomu postupně za stálého míchání přiléváme vařící mléko. Nádobu postavíme na mírný oheň, pomalu přivedeme směs k varu a stále mícháme. Dostatečně hustou omáčku prolijeme sítem a ochutíme rumem.
Podáváme ji teplou nebo i studenou jako dezert, s různým ovocem nebo jí poléváme moučníky.
Celková doba přípravy 15 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.