Vamberecká krajka ozdobí Evropskou unii

22. září 2010

V rámci předsednictví České republiky věnuje česká vláda oficiálním hostům, přesněji ženám ve významných funkcích, speciální dárky - brože z vamberecké krajky. Podnik Vamberecká krajka CZ, který je nositelem mezinárodně chráněné známky a výrobcem pravých ručně paličkovaných krajek, jich do této chvíle vyrobil již dvě stovky. Práce na paličkovaných brožích trvala pěti krajkářkám bezmála půl roku. "Bylo nutné odevzdat maximální kvalitu a splnit termín dodání do poloviny prosince loňského roku. Udělali jsme to rádi, protože taková zakázka je pro nás prestižní záležitostí a zvýší povědomí o vamberecké krajce jako o jedné z českých výjimečností v rámci Evropy," uvedla jednatelka společnosti Vamberecká krajka CZ, Marie Stoklasová.

Pracovníci sekce pro předsednictví ČR v Radě EU si za účasti renomovaných módních návrhářů mohli vybrat mezi osmi vzory upaličkovanými speciálně pro tuto příležitost. "Nakonec vybrali brož ze stříbrných nití s velmi moderním geometrickým tvarem, nositelným do společnosti i na denní příležitosti," upřesnila jednatelka společnosti Vamberecká krajka CZ, Marie Stoklasová. Podmínkou bylo, že do broží musí být zapracovány broušené české granáty, což vamberecká firma splnila. Vláda České republiky odkoupila exkluzivitu tohoto vzoru pro vlastní použití. Krajkové šperky s granáty jsou tedy jedinečným produktem.
Vamberecká krajka se tradičně řadí k charakteristickým a nezaměnitelným produktům české zručnosti. V minulých letech zastupovala krajka tradiční české výrobce s ojedinělým know-how například na zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze v roce 2000. Krajku z východočeského Vamberku chrání nezaměnitelná, mezinárodně platná ochranná známka a vamberecké krajkářství se může pyšnit mimo jiné faktem, že jeho ruční krajky vždy zdobily kanceláře prezidentů na Pražském hradě nebo pracovny premiéra a ministrů vlády.

Spustit audio