Valašské frgály
V Apetýtu pro vás máme recept na valašské frgály. Receptů na ty zaručeně pravé existuje celá řada. Ty nejlepší si ale špičkoví cukráři nechávají pro sebe. Často se od sebe liší jen v detailech, ovšem právě ty bývají tím nejdůležitějším.
Budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml teplého mléka
- 125 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 35 g droždí
- 2 žloutky
- 2 lžíce cukru krupice
- kůru z citrónu
- vejce na potření
- špetku soli
na makovou náplň:
- 150 g máku
- 150 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce povidel
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce medu
- cukr krupice dle chuti
Všechny ingredience dáme do hrnce, minutu či dvě povaříme, promícháme a je hotovo.
na drobenku:
- 100 g hladké mouky
- cca 85 g cukru krupice
- 50 g změklého másla
Všechny ingredience smícháme rukou.
na závěrečné promaštění:
- 100 g másla
- 50 g rumu
Postup:
- Mouku nasypeme do mísy. Uprostřed vytvoříme důlek a do něj dáme dvě lžíce cukru krupice, rozdrobené droždí a teplé mléko.
- Jakmile vzejde kvásek, přidáme na kousky nakrájené máslo, žloutky, moučkový cukr, citrónovou kůru a špetku soli.
- Vypracujeme těsto a necháme ho aspoň dvě hodiny kynout pod utěrkou a na teplém místě.
- Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři bochánky.
- Na pečícím papíře pak z každého (rukama, ne válem) vytvoříme kulatý koláč s tenkou vrstvou uvnitř a silnějším okrajem.
- Koláč pak potřeme rozšlehaným vejcem a připravenou makovou náplní.
- Nakonec posypeme drobenkou a upečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů.
- Jakmile okraje zezlátnou, vytáhneme z trouby a ještě na plechu polijeme okraje a vnitřek frgálu rozpuštěným máslem s rumem.
Související
-
Co s letošní úrodou hrušek? Zkuste hrušková povidla
Povidla můžete použít na valašský frgál nebo je prostě a jednoduše jíst lžičkou. Jak na hrušková povidla? To jsme prozradili v Apetýtu.
-
Limonádová buchta s čokoládovou polevou
V dnešním Apetýtu potěšíme především milovníky čokolády. Ta v našem receptu nesmí chybět.
-
Linecký koláč s jablky
V apetýtovách receptech pro vás máme opět nějakou tu sladkost. Potřebovat budete kromě jiného i skořici. V našem jídelníčku bychom na ni neměli zapomínat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.