V Teplicích nad Metují jsou ve při kvůli chodníku. Majitel pozemku žádá odstoupení starosty

3. duben 2017

Město Teplice nad Metují možná bude muset zaplatit miliony korun za odstranění 250 metrů chodníku podél hlavního průtahu městem. Podle majitele pozemků, které s chodníkem sousedí, totiž radnice nesplnila podmínky smlouvy. V termínu nepostavila plot, který má chodník oddělit od dalších pozemků.

„Pan starosta Brandejs uzavřel smlouvu o smlouvě budoucí ohledně chodníku a úprav okolo sjezdu. Ze smlouvy pan starosta naplnil jen to, co se mu hodilo, ostatní nenaplnil," říká Petr Meisl, který vlastní pozemky podél dotčeného chodníku.

Stavbu chodníku od začátku provází problémy
Město ho začalo budovat bez platného stavebního povolení, teď má zpoždění se stavbou oplocení.

Čtěte také

„Jedna věc je proces povolování stavby plotu a druhá věc je neochota majitele pozemku pana Meisla dřív s námi jednat o té linii plotu, kde ten plot bude. A dokud nemáte čáru, kudy ten plot povedete, nemůžete objednat projektovou dokumentaci," tvrdí starosta Teplic nad Metují Milan Brandejs, zvolený za hnutí Starostové a nezávislí.

Chodník (ilustrační foto)

Podle něj je tak chyba na obou stranách: „Pan majitel pozemku si vymínil, že se s námi bude bavit až po kolaudaci silnice a tím jsme se dostali do takového zpoždění, že jsme nebyli schopni plot dostavět v tom reálném čase, tak jak bylo uvedeno ve smlouvě."

Radnici přitom v nejhorším případě hrozí, že bude muset vše uvést do původního stavu, tedy chodník rozebrat.

Situaci navíc komplikují vzájemné vztahy
„S panem Brandejsem odmítám jednat. Je to člověk, který lže a nedodrží nic, co slíbil. Na čem jsme se dohodli, nikdy nesplnil. Od něj nebylo nikdy nic férového," vysvětluje Petr Meisl, kterého město poškodilo třeba tím, že mu bez jeho souhlasu nechalo pokácet několik desítek stromů.

Momentálně prý tak existuje jen jediná možnost, jak se dohodnout mimosoudně: „Určitě bych byl ochoten se nějak dohodnout, ale nesmí být pan Brandejs starostou města."

Starosta ale k odstoupení nevidí důvod a současný spor tak s největší pravděpodobností skončí u soudu.

autor: baj
Spustit audio