V noci přes týden nefunguje v Královéhradeckém kraji žádná pohotovost pro dospělé

6. říjen 2015

Podle lékařů a zdravotníků ale problémy nehrozí. Ordinační dobu posledního takového zařízení, které bylo v hradecké fakultní nemocnici, kraj omezil začátkem října. Pacientů by se ale změna příliš dotknout neměla.

Podle vyjádření kraje se na zkrácení ordinačních hodin hejtmanství dohodlo s vedením hradecké nemocnice, důvody vysvětluje Martina Götzová z krajského úřadu: "Z důvodů personálních a ekonomických. Zároveň se tak přibližují provozní doby lékařských pohotovostí na celém území kraje. Pohotovost v Hradci Králové bude fungovat do 22. hodiny. Pohotovosti v ostatních krajských nemocnicích zůstávají nezměněné, fungují do 20. hodiny."

Čtěte také

O víkendech a státních svátcích zůstává provoz hradecké pohotovosti stejný.

Pacientů by se změna příliš dotknout neměla

Podle statistik totiž na pohotovost v hradecké nemocnici přišlo v průměru v noci 4 až 5 lidí. V naprosté většině s banálními věcmi.

lékárna v noci, pohotovost

"V drtivé většině se jednalo o banality, které v podstatě mohly počkat do běžné ordinační doby praktického lékaře. Vytahování klíštěte, štípnutí od komára. Ale zhruba každý 50 pacient, který na tu pohotovost pro dospělé přijde, tak se jednalo o věci, které vyžadovaly ihned ošetření na jiném úseku našeho oddělení", říká zástupce vedoucího lékaře hradecké emergency David Tuček.

Dodává, že ani teď pacient nebude při příchodu na emergency v noci odmítnutý: "V žádném případě to omezení služby lékařské pohotovosti neznamená, že by pacienti přišli a byly by tam zavřené dveře. Pokud bude ten jejich stav natolik závažný, tak emergency funguje 24 hodin denně 365 dní v roce".

Pokud není stav pacienta vážný a akutní, je nejlepší zavolat na speciální informační linku zdravotnické záchranné služby 841 155 155.

Na té jsou odborníci připraveni kdykoliv poradit a vyhodnotit, jak moc je váš stav vážný a určit další postup, například i vyslat k pacientovi sanitku.

Ošetření u lékaře. Ilustrační foto

Mluvčí krajských záchranářů Ivo Novák ale nepředpokládá, že by se zrušením pohotovosti vzrostl počet výjezdů: "Pokud by to pro záchranku mělo něco znamenat, mohl by se určitým způsobem navýšit počet telefonátů na to zdravotnické informační centrum, kde naši operátoři již několik let odpovídají a radí pacientům."

Dodává, že ani když se rušily noční pohotovosti v dalších okresech hradeckého kraje, zdravotnická záchranná služba žádné výrazné změny nezaznamenala.

autor: ova
Spustit audio