V Náchodě se letní koupaliště na zimu nevypouští. A víte proč?

12. říjen 2015

Letní koupaliště v Náchodě je už několik týdnů pro veřejnost zavřené, teprve teď ale osiřelo definitivně. Jeho zaměstnanci ho totiž kompletně připravili na zimu. Co všechno takové zazimování obnáší?

Leoš Prouza s Janem Slaninou, zaměstnanci sportovních zařízení města Náchod, vytáhli dvě čerpadla z potoka Radechovka. Ten teče vedle náchodského koupaliště a napájí jej vodou.

"Čerpadla musíme na zimu uskladnit a očistit je. Potom naolejovat až to uschne a uskladníme je v suchu. Na jaře pak dáme zase čerpadlo zpátky", říká Leoš Prouza.

To je jedna z věcí, které ja zapotřebí udělat předtím, než koupaliště takzvaně "usne" před zimní sezónou.

Čtěte také

Co dalšího je nutné udělat?

"Další práce je ve strojovně. Máme tu tři velké pískové filtry. Z těch musíme vypustit vodu, protože v zimě se tu netopí a mohlo by to zamrznout. Tedy veškerá voda musí pryč. Vracíme ji zpátky do potoka. Máme měsíc po provoze, takže je totálně bez chemie. Ten chlór za tu dobu vyprchá, takže do potoka jde čistá voda."

Mezitím Jan Slanina usazuje polyuretanové desky po obvodu celého bazénu.

Tedy bazén se přes zimu nevypustí?

Ilustrační foto

"Bazén zůstává napuštěn z důvodu usazení špíny, která nezaschne na dně bazénu. Proto se tam dávají ty polyuretanové desky aby zamezily pnutí ledu v zimě když voda zamrzne. Desky umožňují vedlejší únik tlaku a nepoškodí se celá ta vana bazénu," říká Jan Slanina.

A dodává: "Musíme ještě uklidit letní venkovní platová lehátka, která jsou z materiálu jenž nesmí projít mrazem. Odvezeme je do krytého plaveckého stadionu. Dál budeme uklízet dřevěná lehátka pro návštěvníky koupaliště a další a další věci potřebné k tomu abychom areál zazimovali."

A tímto povinným úklidem sezóna na letním koupališti v Náchodě definitivně končí a znovu začně někdy v polovině června. Bude záležet na počasí.

autor: PLE
Spustit audio