V Královéhradeckém kraji se střední školy slučovat nebudou. Zatím ...

25. březen 2015

Plánované slučování středních škol v Královéhradeckém kraji zatím nehrozí. Hejtmanství chtělo spojením škol, které se potýkaly s finančním problémy, vytvořit ekonomicky silná zařízení. Jenže v tomto případě zvítězilo politické rozhodnutí nad ekonomickým. Plán, který měl ušetřit peníze, nenašel politickou podporu a byl smeten ze stolu. A tak napjatá situace ve školství bude asi pokračovat.

Královéhradecký kraj chtěl sloučit celkem 18 středních škol, například v Náchodě, Trutnově, Nové Pace, Kostelci nad Orlicí nebo Novém Bydžově. Jenže projekt na kterém se pracovalo více jak tři měsíce, nepustila rada kraje ani do zastupitelstva.

Neměli jsme politickou podporu. Tento bod jsem dal zařadit na zasedání Krajského výkonného výboru ČSSD. A tady bylo přijato usnesení, že zastupitelům schválit tuto optimalizaci krajský výbor nedoporučuje.říká krajský radní Josef Dvořák z ČSSD

Největší problémy s penězi mají tradičně školy zaměřené na technické obory, dodává krajská radní zodpovědná za školství Táňa Šormová z KSČM: "Tam vznikají ty víceoborové třídy. Pravda učí se tam společně ty všeobecně vzdělávací předměty, ale na vše ostatní se už ty třídy musí dělit. Tam pak narůstají mzdové požadavky, protože učitelé tam na ty odborné věci být musí".

Vedení hejtmanství chce teď tlačit na ředitele jednotlivých škol, aby přizpůsobili počet učitelů počtu žáků tak, aby jim vycházeli peníze na výplaty. Další peníze by školy mohly získat z doplňkové činnosti, ale to se týká hlavně odborných škol a učilišť.

U zařízení s humatním zaměřením nastává problém, říká Ťáňa Šormová z KSČM: "Jsou obory, které patří k těm všeobecně vzdělávacím, které nemají tyto možnosti. Mohou maximálně pronajmout tělocvičnu, pronajmout prostor. Pokud mají vlastní školní jídelnu mohou dejme tomu nabídnout vaření pro veřejnost".

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto)

Tíživou finanční situaci některých menších středních škol bude muset kraj v budoucnu stejně vyrešit. Pro úspěch bude klíčové najít společnou řeč napříč politickým spektrem, říká Josef Dvořák z ČSSD: "V tom materiálu, který byl připraven pro sloučení škol, by se mělo dále pokračovat a dopracovat jej v podrobnostech. Tak, aby to bylo více přesvědčivé pro budoucí jednání s místními samosprávami".

Čtěte také

Optimalizaci středních škol zatím vedení kraje odsunulo na příští rok. Otázkou zůstává, zda k tomuto nepopulárnímu kroku najdou úředníci před volbami odvahu. Školám ale v žádném případě nehrozí nedostatek peněz, díry v rozpočtech dofinacuje kraj ze svých rezerv.


Zvětšit mapu
Spustit audio