V Královéhradeckém kraji platí období mimořádných klimatických podmínek. Co to znamená?

25. červenec 2018 13:44

V Královéhradeckém kraji začalo dopoledne platit období mimořádných klimatických podmínek. Vyhlásil ho hejtman Jiří Štěpán z ČSSD. Důvodem jsou vysoké teploty a dlouhodobé sucho. Období mimořádných klimatických podmínek platí až do odvolání a týká se především dodržování zákazu rozdělávání ohně ve volné přírodě.

Jak bychom se měli v přírodě chovat, abychom předešli požárům, radí Martina Götzová z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje: „V období mimořádných klimatických podmínek je například zakázáno kouřit, rozdělávat a udržovat otevřený oheň na lesních pozemcích. A to do vzdálenosti 50 metrů od okraje od lesního pozemku. Dále je zakázáno rozdělávání a udržování otevřeného ohně v přírodním prostředí, táboření na lesních pozemcích a ve volné přírodě mimo vyhrazená místa."

Vysoké teploty a minimum deště. Hrozí požáry, nedostatek vláhy trápí zemědělce i zahrádkáře

Zalévání zahrady (ilustrační foto)

Ze současného teplého počasí mají zahrádkáři radost tak napůl, musí totiž více zalévat vyprahlé záhony. Jak to bude vypadat s počasím v následujících týdnech? Meteorologové současný stav přirovnávají k roku 2015. Sucho s sebou přináší nejrůznější komplikace. Hrozí zvýšené riziko požárů a nedostatek vláhy trápí zemědělce a zahrádkáře.

Zakázané je i odhazování hořících nebo doutnajících předmětů v lese a ve volné přírodě.

Aktuálně hasiči v Královéhradeckém kraji evidují více požárů ve volné přírodě než v předchozích letech.

„Jen v období od začátku letošního června do dnešního dne evidujeme 30 požárů travních, lesních nebo polních porostů a 7 požárů, kdy došlo k zahoření zemědělské techniky. Za stejné období loňského roku byly tyto počty mnohem menší. V roce 2017 jsme zasahovali u 19 požárů travních, lesních nebo polních porostů a pouze ve 2 případech došlo k zahoření zemědělských strojů," doplňuje Martina Götzová.

oheň

Například v královéhradeckých městských lesích je sice sucho, ale podle ředitele Milana Zerzána není situace tak špatná, jako ve velmi suchém roce 2015: „Z našeho pohledu je to pokračující sága několika let, co se děje. Ale ten rok 2015 byl horší, i na rybnících jsme měli podstav vody. A řešili jsme, jestli máme krmit ryby, aby nedocházelo k úbytku kyslíku. V tuto chvíli je v rybnících dostatečný stav vody a potoky stále něco protéká."

I v lesích je ale potřeba opatrnosti, protože požáry hrozí. V těch hradeckých zatím letos evidují dvě zahoření. Nebyly způsobené rozděláváním ohňů ale neopatrností návštěvníků, konkrétně kuřáků, kteří odhodili nedopalek. Požár ale může vzniknout i jinak.

Strážci našli na místě požáru opečené vuřty

„Co se nám také stává, že požár vznikl po rozbitých lahvích. Sklo zůstane ležet někde na cestě nebo v trávě a odrazem od Slunce může dojít k zahoření od toho skla. Tedy to sklo je také nebezpečné," dodává Milan Zerzán.

Co se rozdělávání ohňů týče, měli by lidé v hradeckých lesích využívat pouze stálá krytá ohniště, která jsou schválená hasiči.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související