V Královéhradeckém kraji byl vyhlášen Podnikatel roku 2019. Čím zaujal porotu Josef Hronovský?

20. únor 2020 08:16

Královéhradecký kraj zná svého podnikatele roku 2019. Je jím Josef Hronovský. Jeho firma z Nového města nad Metují vyrábí součástky do aut. Porotu zaujal především inspirativním příběhem a otevřeností k novým technologiím. Hronovský si také zajistil účast v celorepublikovém kole soutěže EY Podnikatel roku. To se uskuteční na začátku března v Praze.

„Je to pro mne veliké překvapení, protože jsem opravdu nečekal, že se stanu vítězem této soutěže," říká regionální vítěz Josef Hronovský.

Před 30 lety mu tehdejší zaměstnavatel pověděl, že jeho vypracovaný projekt není dost dobrý. Ať si ho jde dělat domů do garáže. A tak vyrazil.

Za půjčené peníze si pronajal stodolu a koupil první stroj.
„To ještě nebylo CNC, to byl vačkový automat, který jsem koupil. Požádal jsem některé své bývalé spolupracovníky, kteří na těch strojích uměli, a ti mi to seřídili. Já jsem potom už jen na tom vyráběl. Protože sám jsem v tu dobu ještě ten stroj neuměl seřídit. Ale postupně jsem se to všechno naučil."

Vše se nakonec ukázalo jako správná volba. Dluh 300 tisíc korun splatil do půl roku a dnes vlastní 6 závodů, ve kterých zaměstnává přibližně 1 500 lidí.
„Naše společnost podniká v oblasti automotive, jsme výrobci podvolantových páček blinkrů a stěračů či kabelové konfekce. Máme závody v České republice a v Bulharsku."

Královéhradecký kraj zná svého podnikatele roku 2019. Je jím Josef Hronovský

Podle ředitelky soutěže Heleny Sladkovské je velmi důležitý podnikatelský příběh. Vítězí totiž osobnost, nikoli firma.
„Soutěž EY Podnikatel roku je celosvětovou soutěží, organizuje se zhruba v 60 zemích celého světa. V České republice organizujeme tuto soutěž od roku 2000, tedy se jedná o 20. ročník. Specifikum té soutěže je, že vítěze vybírají předchozí vítězové."

Pokud by se Josefu Hronovskému podařilo zvítězit i v celorepublikovém kole, reprezentoval by naši zemi ve světovém finále v Monte Carlu. Tam zatím ještě žádný Čech neuspěl.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související