V kempech na Jičínsku se objevují zloději. Policisté proto posilují hlídky. Na co si dávat pozor?

10. srpen 2017

Zloději o letních prázdninách trápí kempy na Jičínsku. Ze stanů berou hlavně peníze, šperky a elektroniku. Policisté proto posílili hlídky a ty jezdí rekreační místa hlídat častěji. Turisté ale podle mužů zákona zlodějům často nahrávají svou neopatrností.

Hlídka jičínských policistů dorazila do kempu nedaleko Jičína. Milan Plecháč s kolegou už přišli k místu, kde jsou zaparkované přívěsy a obytná auta. „Vizuálně zkontrolujeme jestli je vše zavřené. Potom zkontrolujeme zamčení, zámky a zipy. Tady je například vše v pořádku. Karavan je zamčený, žádné věci se tu nepovalují."

Čtěte také

S jakými nedostatky se policisté při těch kontrolách v kempech setkávají? „Nejčastěji bývá otevřený karavan a zrovna se tam nikdo nenachází."

Popošli jsme dál a vidíme karavan, kde jsou bicykly a nikde nikdo. „Příště si ta kola dejte na takové místo, abyste na ně stále viděli. Vy jste vpředu a za karaven jste si nechali volně odložená kola. V tuto chvíli, kdokoliv by tady okolo šel, tak si to kolo může aniž vy byste o tom věděli kdykoliv vzít. A má nádherné kolo."

Mluvčí jičínských policistů Aleš Brendl nabádá lidi, aby byli na své věci opatrní

Filip Franc s přáteli kempují nedaleko Jičína. Nyní jsou stany otevřené, jsou u nich. Ale jak ty stany zajišťují, když odchází? „Akorá je zamkneme. Ale samozřejmě cenné věci zavřeme do auta, nebo si je bereme s sebou."

Autokemp Olešná

Je vůbec možné stan nějakým způsobem zabezpečit proti krádeží?

„Existují způsoby jak zabezpečit stan. Jedním ze způsobů je pořídit si malý visací zámek, který umístíme na zip," říká Aleš Brendl.

Co se ze stanů nejčastěji ztrácí?

„Pachatelé mají největší zájem o finanční prostředky, potom případně cenné kovy, jako šperky, zlato a podobně. Dále nepohrdnou ani elektronikou. A samozřejmě, když je k dispozici i nezabezpečené kolo, tak vezmou i to," dodává Aleš Brendl.

V intenzivních kontrolách budou policisté pokračovat do doby, kdy budou kempy obsazené turisty.

Spustit audio