V hradecké katedrále svatého Ducha byl uložen relikviář s ostatky Jana Pavla II.

2. duben 2015

Katedrála svatého Ducha v Hradci Králové je čtvrtým místem v Česku, kde jsou uloženy ostatky Jana Pavla II. Bývalý papež sloužil v roce 1997 před touto katedrálou mši pro 40 tisíc lidí. Za totality také tajně vysvětil několik kněží z hradecké diecéze. Dnes uplynulo 10 let od jeho smrti.

Schránka s pramínkem vlasů a kapkou krve papeže Jana Pavla II. našla své místo v jedné z bočních lodí katedrály.

Zhruba 35 centimetrů vysoký relikviář do katedrály doputoval za zvuku zvonů v průvodu duchovních z celého biskupství.

Před zaplněným kostelem sloužil mši biskup Jan Vokál. Ostatkům svatého Jana Pavla II. se věřící mohou poklonit také dnes po 18. hodině.

Velký zájem o relikviář podle církevního historika Jaroslava Šebka souvisí s tím, že Jan Pavel II. zemřel teprve před 10 lety.

„Takže je to osoba velice blízká, se kterou se mnozí věřící setkali i osobně. Tudíž i z tohoto hlediska je docela logické, že právě tato relikvie vyvolává tak velkou pozornost. Je to vlastně připomenutí si této osobnosti i touto liturgickou formou.,“ poznamenal Šebek.

„Jde i o vyjádření určitého vděku a možná respektu k té osobnosti, která si myslím utvářela dějiny nejenom církve, ale i světa, společnosti.“

Královéhradecké biskupství uložilo při mši Missa Chrismatis do katedrály svatého Ducha ostatky bývalého papeže svatého Jana Pavla II.

Stejné relikvie jsou podle jeho slov masově vystavovány v řadě chrámů a na sakrálních místech v Evropě. Jedna je například v Jaroměři, další pak v kapli hospice v Prachaticích. Většinou se jedná právě o kapky krve.

„To souvisí s tím, že v době, kdy byl Jan Pavel II. nemocný, v roce 2005, ještě před smrtí, tak mu byly odebrány vzorky krve pro eventuální autotransfúzi. A po jeho smrti se v podstatě staly relikviemi,“ vysvětlil historik.

autoři: mta , Jiří Fremuth
Spustit audio