V době, kdy žijeme hokejem, má i královédvorská ZOO své reprezentanty!

9. květen 2015

Přeborníky v rychlém přebíhání z jednoho konce výběu na druhý jsou gepardí paterčata. Dva kluci a tři slečny si v ničem nezadají s hokejovými horlivci. Často jsou i vidět zaklesnutí na dvou nohách. Gepardí paterčata dovádí v novém výběhu a nejvíc je baví běh a zápas.

Gepardí zápas je jen hra, ale pocit z vítězství je stejně opojný jako u hráčů v hokejové výstroji. Dovádění svých dětí bedlivě pozoruje matka Darili - a i když o hokeji nemá ani potuchy, stejně jako trenéři a rozhodčí, dbá na regulérnost "bojů".

Tak podobně mohou vnímat pohled na zápasící mláďata návštěvníci ZOO, když se na ně dívají; přes skleněný plot.

Mláďata gepardů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

A k tomu můžeme přidat další zajímavost: Než byla gepardí rodinka vypuštěna do nového vetšího výběhu, zvykali ji ošetřovatelé na skleněný plot tím, že jim ve vápeném nátěru dělali okénka, která postupně zvětšovali.

Dnes už gepardi klidně chodí až k průhledným bariérám nového výběhu a podle mluvčí ZOO Jany Myslivečkové s radostí vítají ty návštěvníky, kteří za nimi přicházejí se svými pejsky. Inu, zvířecí svět má přece jenom jiné priority než ten náš člověčí!

Vloni narozená gepardí paterčata jsou ozdobou letošní ZOO Dvůr Králové nad Labem.

Tři gepardí slečny a dva kluci se setkávají s velkou pozorností návštěvníků od první chvíle, kdy je i s matkou zoologové přestěhovali do nového výběhu.

Větší prostor jim dává více možností k dovádění. Nejvíce je baví běh a zápas. Obojím jako by říkali, že se jim v novém domově líbí, že jsou zdravá a spokojená. Přesně v takové náladě se gepardí rodinka "předvedla" i naší reportérce Daně Voňkové.

Čtěte také

Pět mláďat se samici Darili narodilo 23. října 2014 a poprvé se, během historie chovu gepardů v královédvorské ZOO, povedlo odchovat všechna. Gepardí rodina se nyní přestěhovala ze zázemí chovného centra do klasické části zahrady a hned se stala doslova hitem.

Řádění šestičlenné smečky fascinuje nejenom návštěvníky, ale i zvířata v okolních výbězích, například slony.

„Z prvního odchovu pěti mláďat gepardů máme samozřejmě velikou radost, protože paterčata gepardů se u nás narodila čtyřikrát, ale nikdy se doposud nepovedlo odchovat všech pět mláďat. Přestěhování do Pavilonu šelem zvládla Darili s mláďaty bez problémů a všichni si až obdivuhodně zvykli na nové prostředí. Věříme, že pozorování nezbedných, hravých koťat, bude patřit k jednomu z nejhezčích zážitků letošní hlavní sezóny,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

Mláďata gepardů v ZOO Dvůr Králové nad Labem

ZOO Dvůr Králové chová gepardy od roku 1967 a od roku 1988 je pravidelně rozmnožuje, patří tak mezi nejlepší chovatele těchto půvabných šelem na světě. Narodilo se zde již 82 mláďat, paterčata čtyřikrát, včetně současného vrhu.

Objevit nový výběh s gepardí rodinkou je velmi snadné - najdete jej u šelmince.

Ošetřovatelé z Královédvorské ZOO vám touto změnou nabízejí blízský kontakt s atraktivními zvířaty a navíc gepardími paterčaty!

Gepard štíhlý je kočkovitá šelma, proslulá jako nejrychlejší suchozemské zvíře. Může běžet rychlostí přes 110 km/h. Krátkodobě dokonce až 130 km/h.

Slovo gepard pochází z italského gattopardo, což je kompozitum ze slov gatto "kocour" a pardo "pardál, levhart". Anglický název cheetah je odvozen z hindského číta a sanskrtského čitraká ve významu "skvrnitý".

V literatuře se lze setkat i s názvem gepard africký, který je však zavádějící, neboť gepardi žijí mimo Afriku i v Asii.


Zvětšit mapu
autor: DV
Spustit audio