V Bohuslavicích na Náchodsku stále likvidují škody po ničivé bouři. Jak tam momentálně lidé žijí?

5. září 2017

V Bohuslavicích na Náchodsku se stále ještě nepodařilo odstranit následky ničivé bouře. Ta se malou obcí prohnala před více než třemi týdny, poškodila řadu bytových domů, školu i místní kostel. Vítr měl takovou sílu, že z několika domů odnesl mnohatunové střechy a jejich majitelé mluví o štěstí, že se nikomu nic vážného nestalo. Současně s obavami pozorují jakoukoli změnu počasí, vzpomínka na přírodní živel je totiž stále velmi čerstvá.

Jak momentálně žijí lidé, kterým přírodní živel doslova sebral střechu nad hlavou?

U domu Josefa Mencla je slyšet sbíječka. Stále se zde pracuje, dům patřil mezi ty nejvíce postižené. „Budeme ještě dlouho pracovat. Nejsou lidé, nejsou firmy. Takže se vždy někdo na chvilku uvolní. Je tady ještě práce hodně. Byli jsme úplně bez střechy. Teď je to tedy již pod plachtou. Měli by zítra přivézt střešní krytinu, tak by to pak bylo zase klidnější."

Kolik již rodina Menclova zaplatila za obnovu domu?
„My jsme teď už na nějakých 400 tisících korun. Ale to je teprve začátek," říká Josef Mencl.

S Miluší Menclovou stojíme v patře v dětském pokojíčku, který ale vypadá jako staveniště. Je vidět díra, kde spadla část stropu. „Tam stála válendička pro Kačenku. Přesně na tom místě se ten strop vyvalil. Naštěstí byly holky v Hradci Králové nakupovat, takže v té době tady bylo prázdno. Jinak by to asi špatně dopadlo."

Čtěte také

Teď je místnost neobyvatelná. Dcera je i s dětmi u přítele. Nejméně na rok.

Statik Jiří Švorc diskutuje se zástupci stavební firmy i s majiteli domu. Co doporučuje?

„Kotvit přímo krokve až dolů k nosné konstrukci toho prvního podlaží. Stavební firma nepostupuje špatně, ale já doporučuji tento postup. To je starý návyk podle starých tesařů, jak by se to mělo dělat. Tak jsem se přeučil, takto kotvit střechy. Mělo by to být odolnější. To je už prověřené v praxi," vysvětluje Jiří Švorc.

Odklízení škod po bouři v Bohuslavicích

Martin Petr, zástupce stavební firmy, která na tomto domě pracuje, má problém vůbec sehnat lidi, kteří by tu pracovali. Byť je to zapotřebí, tak má nasmlouvané jiné zakázky. „To přišlo v nejhorším období, když mají všechny firmy nejvíc práce. Samozřejmě, že chceme nějakým způsobem těm lidem vyjít vstříc, ale je to takový boj. Jsou to soboty, neděle, Prostě v jednom zátahu. Přibržďují se tak jiné stavby."

Firma musí své lidi lépe platit, přemlouvat je také, aby šli pracovat o víkendech

„Chlapi, co u nás dělají, tak vidí to neštěstí. Takže se snaží vyjít vstříc. Ale každý má jen určité množství sil. Takže popravdě, už bych ty chlapy měl nechat být týden doma, aby si odpočinuli," vysvětluje Martin Petr.

Podobné je to také na dalších místech v Bohuslavicích. Oprava poškozených domů tak potrvá ještě řadu týdnů, v některých případech dokonce měsíců.

autor: baj
Spustit audio