V areálu náchodské nemocnice stojí hotový nový parkovací dům. Lidem začne sloužit začátkem července

27. červen 2022 15:13

V Náchodě stavbaři dokončili nový parkovací dům v areálu nemocnice. Stál 47 milionů korun bez DPH a má kapacitu 150 automobilů. Další parkovací místa nabídne prostor před parkovacím domem.

Budova je sice zkolaudovaná a dnes ji zástupci Královéhradeckého kraje a nemocnice oficiálně převzali od stavební firmy, pacienti ani personál ji ale zatím využívat nemohou. Důvod zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Parkovací dům v areálu náchodské nemocnice je hodně podobný těm, které známe například od obchodních center. Nechybí venkovní schodiště ani místa pro invalidy a dovnitř řidiče pustí závora.

Tento nový, čtyřpatrový parkovací dům je tedy už nyní zkolaudovaný, ještě se ale čeká na potřebná povolení úřadů k užívání. Navíc nemocnice podle svého technického náměstka potřebuje čas na zprovoznění systém, které jsou pro chod parkovacího systému klíčové.

Parkování u náchodské nemocnice je dlouhodobý problém. Budou nová místa v parkovacím domě stačit?

Zatím úplně ne. Krátce po otevření nového parkovacího domu totiž začne úprava stávajícího hlavního venkovního parkoviště nedaleko urgentního příjmu. Pacienti tak do podzimu zhruba o 70 parkovacích míst přijdou.

Slavnostní kolaudace parkovacího domu v areálu Oblastní nemocnice v Náchodě

Dosavadní hlavní parkoviště dělníci přes léto upraví, vznikne zpevněná plocha pro asi 50 aut. Do podzimu potom přibude dalších 20 parkovacích míst u laboratorního pavilonu. A až dělníci práce kompletně dokončí, tak se zvýší kapacita parkovacích míst v areálu Oblastní nemocnice Náchod zhruba o 180 míst na téměř 400. To by už mělo stačit.

Královéhradecký kraj za všechny úpravy zaplatí celkem 56 milionů korun bez DPH.

Čtěte také

Parkovací dům v náchodské nemocnici se tedy otevře až v pátek 1. července. Kolik pacienti za parkování zaplatí?

Pokud jim bude stačit na parkování 30 minut, tak nezaplatí nic. První půlhodina bude zdarma. Stačí to na přijetí do areálu nemocnice, vyložení příbuzného, případně doprovod na nějaké vyšetření, vrátit se k autu a odjet.

Po půlhodině už je pak stání zpoplatněno. Za první započatou hodinu zaplatí lidé 30 korun, za každou další potom 20 korun a maximální denní sazba za parkování v areálu náchodské nemocnice je 150 korun.

Spustit audio

Související