Už jsem se naběhala dost. O to raději mám teď tvůrčí chvilky korálkového klidu

11. únor 2018 09:55

Únor je sice nejkratší měsíc v roce, ale světla nám zatím přibývá jen po pár minutách a tak jsou zimní večery ještě stále dost dlouhé. A my pro vás máme tip na krásnou tvůrčí práci, která by mohla být alternativou k večerům stráveným u televize. A můžete u toho klidně poslouchat rádio.

Redaktorku Romanu Pacákovou do svého korálkového království pozvala paní Anna Horáková z Náchoda. Její vášeň pro výrobu korálkových šperků ji drží už dlouhá desetiletí.

Kdy začala Anna Horáková „korálkovat"?

Jako dívka asi patnáctiletá. Drátkovat a tvořit šperky z korálků ji naučila její babička. Teď, když už je sama babičkou a má na své záliby, ke kterým patří také šití, háčkování, pletení a další tvůrčí činnosti, dost času, sedí nad kazetami s korálky a dalšími drobnostmi, které se při výrobě šperků hodí, v každé volné chvíli. Zvláště teď v zimě, kdy počasí k vycházkám moc neláká.

Jak paní Anna říká, v životě už se naběhala dost. Byla totiž mnoho let aktivní atletkou. O to raději teď má ty tvůrčí chvilky korálkového klidu.

Korálkový svět Anny Horákové

K takové práci toho není zas tak mnoho potřeba. Několik druhů kleštiček, různé typy drátků, řetízků, velmi se hodí už hotové závěsy náušnic, uzávěry a různé šperkařské polotovary, takové vychytávky, které lze pořídit třeba na internetu a práci velmi usnadní. No a korálky paní Anna nejraději objednává přímo v Jablonci nad Nisou. Přece jen - jsou nejlepší a vyhlášené v celém světě.

Ale hodí se jí i různé drobnosti, které se najdou třeba doma v šuplíku a už dávno neslouží svému účelu, nebo byly původně něčím úplně jiným. Například kolekce náhrdelníků a náušnic, které paní Horáková vytvořila ze staré masážní podložky na sedačku do auta, měla takový úspěch, že už zbyly jen jedny jediné náušnice.

Korálkový svět Anny Horákové

Ty dřevěné korálky, které už coby podložka svému účelu dosloužily, každý jednotlivě obháčkovala různými barvami, kombinovala je s dalšími komponenty a po originálních soupravách šperků se jen zaprášilo.

Anna Horáková léta také vyrábí ve velkém růžence, které nechává i posvětit a pak je daruje. Její růžence tak užívají i lidé v Itálii nebo na Ukrajině. Pro svobodné dívky jsou ty světlé, bílé, růžové, tmavší barvy pro dříve narozené.

A kdo její šperky nosí?

Kde kdo. Největší odbyt je v poslední době mezi vysokoškolačkami, spolužačkami vnučky paní Anny, která jim je vozí a rozdává. Ale nosí je také mnoho žen a dívek v Náchodě, bývalých kolegyň a sportovních kamarádek paní Anny, a protože taková věc se rychle rozkřikne, tak i ze širokého okolí.

Za ta léta už náhrdelníků, náramků, náušnic a prstýnků udělala tisíce. Ale že by je mohla prodávat, to jí nikdy nenapadalo. Jak sama říká, dělá to pro radost.

Korálkový svět Anny Horákové
autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio