Už 19 oznámení o nálezu výbušnin řešili letos královéhradečtí policisté

9. květen 2017

Víte, jak se zachovat v případě, když někde objevíte například starý granát? Hledání pokladu v řece pomocí magnetu se může během chvíle změnit v nález granátu. Podle policie se přitom nejedná o nic výjimečného. Nálezy výbušnin v Česku řeší dennodenně. Podobné případy se tak nevyhnou ani Královéhradeckému kraji. Tématu se podrobněji věnoval reportér Ondřej Vaňura.

Jak často u nás policisté nálezy výbušnin řeší?
Čísla jsou následující. V rámci České republiky Pyrotechnická služba Policie každoročně vyjíždí až k 18ti stům nálezů výbušnin, munice a výbušných předmětů. Přibližně jen v 5 % případů jde o předměty pouze připomínající výbušné předměty a nikoliv tedy skutečné výbušniny. Co se našeho regionu týče, tak královéhradečtí policisté už za rok 2017, zatím jsou k dispozici čísla za leden až duben, řešili celkem 19 nálezů munice.

Čtěte také

Můžeme zmínit nějaký případ z poslední doby?
Stal se nedávno, kousek od budovy Českého rozhlasu Hradec Králové. Pan Jan Potempa si pořídil silnější magnet na hledání pokladu v řece. I se svým malým synem se rozhodli, že ho půjdou poprvé vyzkoušet. Na Eliščině nábřeží, na náplavce Labe, tedy magnet házeli do řeky. Nejdříve našli jen staré železo.

No ale po chvíli, kousek od místa, kde se lidé chodí někdy také koupat, z řeky vytáhli granát.

„Vytáhli jsme granát a člověk z toho byl úplně překvapen, uprostřed Hradce Králové. Byl velký asi 12 centimetrů a v průměru měl 6 centrimetrů. Takový váleček. Já jsem byl na vojně, ale popravdě, takový granát jsem v životě neviděl," takto Jan Potempa svůj nález popsal.

Následně tedy zavolal policii, ta nejbližší okolí uzavřela a granát si poté odvezl policejní pyrotechnik.

Munice, kterou lidé nacházejí v Bořím lese u Břeclavi

Co máme dělat, když nějakou výbušniny nalezneme?
Na nevybuchlou munici se dá narazit třeba i při procházce v lese.

Vůbec nejdůležitější je na ni nesahat, co nejméně s ní manipulovat, vysvětluje Ondřej Moravčík z královéhradecké krajské policie: „Dost často se stává, že je ta nalezená munice velmi stará a je velmi obtížné predikovat do jaké míry je schopná nějakého výbuchu. V žádném případě munici nenoste domů, vždy ji odevzdejte."

V každém případě bychom měli při podobném nálezu zavolat buď na linku policie 158 a nebo na tísňovou linku 112.

autor: ova
Spustit audio