Úseky na 24 krkonošských cestách letos plánuje opravit Správa Krkonošského národního parku

13. červenec 2017

Při túrách v Krkonoších teď na cestách můžete narazit na omezení vstupu nebo dokonce přímo na dělníky, kteří rekonstruují cesty. Turisté se nemusí obávat úplných uzavírek stezek, ale s omezením by počítat měli. Dělníci cesty opravují prastarou technikou a používají výhradně kameny, které se v daném místě nachází.

Většinou se jedná o opravy poničeného povrchu cest a opravy podélného nebo příčného odvodnění. Použity budou běžné technologie, ale také v horách osvědčené štětování. Cílem všech těchto prací je zamezení další devastace cest a také zvýšení komfortu návštěvníků hor.

Jsme právě v lokalitě Temného Dolu v Krkonoších, konkrétně u Honzova potoka, podél kterého vede turistická cesta. Zničila ji však velká voda v roce 2013. kdy tu byly velké povodně.

Čtěte také

„Byly velice silné. Právě tady na Honzově potoce si našel potok prakticky nové koryto. Cestu, která byla již tehdy velmi kvalitně vyštětovaná, tak divočící potok rozebral," říká Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku.

Vidíme tu sice těžkou techniku, ale dělníci pracují převážně ručně

„Jak je vidět, kamenů je zde poměrně dost, takže to je stavební materiál původní, místní. Technologie, kterou zde používáme, takzvané štětování, což je vlastně vyskládávání kamene na výšku," vysvětluje Radek Drahný.

Turistické cesty v Krkonoších se v létě opravují

Velkou roli určitě hraje počasí, To sami vidíme, je sice teplo, ale prší.

„Počasí je tady směrodatné. Jednak ta stavební sezóna je velice krátká, sníh se zde drží poměrně dlouho a naopak se dá očekávat, že poměrně brzy zase napadne. Takže práce zde mohou probíhat zhruba od půlky dubna do konce října," upřesňuje Radek Drahný.

Budou ty opravy cest nějakým způsobem komplikovat turistům jejich výlety?

„Snažíme se cesty neuzavírat. Ale zajistit, aby turista, který do toho místa přijde a chce po té cestě jít nahoru, tak aby měl možnost to staveniště obejít třeba lesem nebo po louce," dodává Radek Drahný.

Správa Krkonošského národního parku na opravy letos plánuje použít celkem 4,5 milionu korun.

Letní sezóna umožňuje stavební práce a opravy na cestách v Krkonoších
Spustit audio