Úpice má nového starostu. Radim Fryčka nahradil Jaroslava Hůlka, který odstoupil ze zdravotních důvodů

1. červen 2017

Novým starostou šestitisícové Úpice na Trutnovsku je Radim Fryčka z KSČM. Ten byl doposud místostarostou, do nové funkce ho včera večer zvolili zastupitelé a to krátce poté, co dosavadní starosta Jaroslav Hůlek ze zdravotních důvodů rezignoval.

Jaroslav Hůlek z ČSSD byl ve funkci téměř sedm let. V poslední době se ale jeho zdravotní stav zhoršoval a právě proto se rozhodl ze své funkce odstoupit: „Opravdu můj zdravotní stav se zhoršil, nastupuji nějakou léčbu a už bych nestíhal. Zůstanu v zastupitelstvu, jako člen."

Čtěte také

Novým starostou Úpice se díky sedmi hlasům zastupitelů stal Radim Fryčka z KSČM. Ve funkci chce navázat na práci svého předchůdce: „Padla volba na mne, byl jsem navržen. Rozhodně budu pokračovat v tom, v čem se v tomto zastupitelstvu započalo. To znamená v těch všech investičních akcích, které méme rozdělány. Rádi bychom to prostě dokončili."

Změna ve vedení Úpice má ale i řadu kritiků

Mezi kritiky patří například někteří členové ČSSD. Vadí jim, že sociální demokracie přepustila post starosty KSČM.

Interiér radnice v Úpici

„Už mně to vytýkalo vedení ČSSD, předseda místní organizace, že opouštíme post starosty. Ale já nechci být starostou i když ta nabídka přišla. Ale nechci, protože jsem ještě zaměstnán a mám plno aktivit," vysvětluje místostarosta města Úpice Karel Šklíba proč nepřijal nabídku na pozici starosty.

Novinku ovšem kritizuje i část obyvatel města. Komunistická strana Čech a Moravy totiž v komunálních volbách skončila v Úpici podle počtu hlasů až pátá, volilo ji jen něco přes deset procent lidí.

„Je to docela podraz na voliče. Protože to byla jedna z nejmenších stran co se dostala vůbec do zastupitelstva. Voliči ji ani moc něchtěli tady," říká Petr Hron z Hnutí Žít v Úpici. Právě on volbu nového starosty jako jeden ze dvou zastupitelů nepodpořil a hlasoval proti. Protikandidáta ale jeho Hnutí nenavrhlo, prý by je koalice stejně přehlasovala.

autor: baj
Spustit audio