Učitelky mě posílaly k psychologovi, prozrazuje při vzpomínce na dětství zpěvák Matěj Ruppert

18. květen 2022

Zpěvák Matěj Ruppert patří k nejznámějším a nejrespektovanějším českým zpěvákům. Málokdo ale ví, že jako malý neměl na růžích ustláno.

„Měl jsem, dnes se tomu říká ADHD, tedy lehkou mozkovou dysfunkci. Běžně jsem propadal z češtiny. Na jedné A4 jsem udělal 35 hrubých chyb. Učitelky mě posílaly k psychologovi a ten napsal, že jsem vyvrhel a dokonce navrhoval medikaci,” vzpomíná v upřímném rozhovoru na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka. Shodou okolností se ale dostal ke světově uznávanému dětskému psychologovi Zdeňku Matějčkovi a tam se všechno změnilo. „Ten učitelkám vzkázal, ať si vezmou léky samy a ať mě nechají na pokoji.” Seznámení s profesorem Matějčkem bylo ale zásadní ještě z jednoho důvodu. Byl to totiž on, kdo v tehdejším Československu stál u založení Dětských SOS vesniček, které se zaměřují na pomoc opuštěným dětem a Matěj se i z vděčnosti k němu stal jejich ambasadorem. Celý projekt tak propaguje, mluví o něm a také děti aktivně navštěvuje.

Kromě toho se ale na rozhlasové Pohovce vypráví, jak jako malý zpíval na chodbách, protože to tam dobře znělo, jak chtěl být kriminalistou nebo tramvajákem. „Pan tramvaják mě někdy vzal k sobě, svezl mě dvě stanice a já jsem byl bez sebe blahem, že vedle něj můžu stát,” vzpomíná oblíbený zpěvák. Kromě toho se ale zamýšlí i nad tím, co dnes dětem nejvíc chybí, jak je dobré, aby měly v životě řád, co by měly dělat, když by chtěly být jako on úspěšný a spokojený a svěřil se i s jedním velkým přáním: „Chtěl bych, aby mi mé děti jednou řekly to, co jsem řekl mým rodičům, že jsou nejlepší na světě.”

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Matěje Rupperta byste chtěli za kamaráda. Při domlouvání rozhovoru byl velmi vstřícný, sám mi telefonoval, když jej musel přesunout na jiný termín a když jsme vypnuli mikrofon, tak se omlouval, že asi moc mluvil a nepustil mě ke slovu. Zkrátka host snů.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související