U nových veřejných zakázek je losování zakázáno!

16. prosinec 2011

Výbor rady regionu soudržnosti Severovýchod zakázal losování při soutěžích na dodavatele staveb podpořených z peněz EU. Chce tím předejít možnému zneužití veřejných peněz prostřednictvím takzvaných losovaček.

V regionu Severovýchod, který sdružuje Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj, je devět projektů podezřelých z manipulace losováním.

Podrobnosti sdělila Českému rozhlasu Hradec Králové mluvčí regionu soudržnosti Severovýchod Eva Jouklová.

Zákaz losovaček zužujících výběr zájemců platí pro veřejné zakázky vyhlašované po 16. prosinci 2011. Příjemci dotací také nesmějí použít jako hodnotící kritérium u veřejných zakázek smluvní pokutu.

Otazník

Regionální rada kvůli obavě ze zmanipulovaného tendru již pozastavila financování devíti staveb. Tři soutěže prověřuje policie a dotace na ně podle Jouklové nepůjdou do ukončení vyšetřování. Jde o projekt keltské vesnice v Nasavrkách, projektu zaměřeného na rozšíření a zkvalitnění služeb Hotelu Bohemia v Chrudimi a stavbu hotelu Davídek v Trutnově.

U dalších šesti podezřelých projektů, u nichž se konalo losování, rada regionu dělá vlastní vyšetřování. Nezávislí experti nyní posuzují, zda jsou vylosované ceny v místě a čase obvyklé. Závěry by mohli dát v únoru. Pozastavené finance tak mají stavba pardubického letiště, stavba infrastruktury v Lázních Bohdaneč, modernizace sokolovny v Lukavici, stavba muzea koní ve Slatiňanech, obnova areálu bývalé fary Dubenec a stavba veřejného prostranství v Ústí nad Orlicí.

Spustit audio